Vaš Doktor

HEMOLITIČNA BOLEST NOVOROĐENČETA

E-mail Ispis PDF

Hemolitična bolest novorođenčeta, zvana još i eritroblastosis neonatorum, stanje je u kojem crvene krvne stanice razaraju antitijela Iz majčine krvi koja su prošla kroz posteljicu (placentu). Hemolitična bolest počinje još u fetusa u kojeg se bolest naziva eritroblastosis fetalis.

 

U brojnim slučajevima teška hemolitična bolest nastaje kada fetus ima Rh pozitivnu, a majka Rh negativnu krv. Krv fetusa je pozitivna, jer je naslijeđena od oca, a nasljeđuje se dominantno. Stvaranje antitijela majčin je odgovor na nepodudarnu (nesnošljivu) krv. Ta antitijela prolaze kroz posteljicu u krvotok fetusa gdje oblažu i razaraju crvene krvne stanice fetusa.

 

Ponekad su posrijedi druge vrste krvne nesnošljivosti. To je slučaj kada majka ima krvnu grupu 0, a fetus A ili B. Među rijetke nesnošljivosti spadaju Kell i Duffy krvne grupe.

 

Teška slabokrvnost (anemija) koja nastaje kod hemolitične bolesti novorođenčeta liječi se kao i ostale anemije. Doktor prati i moguću pojavu žutice koja je česta jer se hemoglobin iz razorenih crvenih krvnih stanica pretvara u svjetložuti pigment imenom bilirubin. Ako se bilirubin u tijelu stvara brže no što se može izlučiti putem jetre djetetova koža požuti (žutica ili ikterus). Žutica se lako liječi izlaganjem djeteta plavome svjetlu, rijetko, u najtežim slučajevima može doći do oštećenja mozga (kernikterus).

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24608408
Trenutno aktivnih Gostiju: 45 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija HEMOLITIČNA BOLEST NOVOROĐENČETA