Vaš Doktor

KONVULZIJE NOVOROĐENĆADI

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Konvulzije su nenormalna električna izbijanja u mozgu.

 

Konvulzije mogu nastati kao posljedica bilo kojeg poremećaja koji izravno (direktno) ili neizravno (indirektno) zahvaća mozak, kao što su niska vrijednost šećera u krvi, kalcija, magnezija ili vitamina B6 (piridoksina), te niska ili visoka vrijednost natrija u krvi. Upala moždanih ovojnica (meningitis) također može izazvati konvulzije. Ostali uzroci su oštećenje mozga zbog nedostatka kisika, krvarenje u mozgu, porođajna ozljeda, razvojne anomalije mozga ili apstinencija od tvari na koju se razvila ovisnost. Konvulzije izazvane povišenom temperaturom (febrilne konvulzije) nastaju u starije djece i rijetko su ozbiljne.

 

Često su ozbiljna stanja koja izazivaju konvulzije u novorođenčeta. Uprkos tome, većina novorođenčadi sa konvulzijama kasnije nema posljedica. Konvulzije uzrokovane niskim nivoom šećera i kalcija obično prolaze bez posljedica. Konvulzije zbog razvojne anomalije mozga, ozljede ili meningitisa znatno su češće povezane sa neurološkim posljedicama.

Konvulzije je ponekad teško prepoznati. Obično se ruke i noge ritmički trzaju, mogu se javiti pokreti žvakanja ili ukočen pogled. Ponekad dođe do nagle promjene disanja i srčane akcije.

 

Dijagnoza i liječenje

Na osnovu detaljne anamneze i fizikalnog pregleda doktor nastoji pronaći uzrok konvulzija. Obično se izmjeri glukoza u krvi, kalcij i elektroliti. Mozak se prikazuje nekom od slikovnih tehnika, kao što je UZ, CT ili MRI. Elektroencefalogram (EEG) kojim se prikazuje električna aktivnost u mozgu služi za razlikovanje tipova konvulzija.

 

Liječenje je obično usmjereno na otklanjanje uzroka konvulzija. Ponavljane konvulzije mogu se liječiti lijekovima kao što su fenobarbital i fenitoin.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613673
Trenutno aktivnih Gostiju: 48 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija KONVULZIJE NOVOROĐENĆADI