Vaš Doktor

SINDROM IZNENADNE DOJENAČKE SMRTI

E-mail Ispis PDF

Pojam iznenadne dojenačke smrti podrazumijeva naglu, neočekivanu smrt dojenčeta koje je izgledalo zdravo.

 

Sindrom iznenadne dojenačke smrti najčešći je uzrok smrti u dojenčadi između dvije sedmice i jedne godine života. Strada troje od 2000 dojenčadi, gotovo uvijek u snu. Međutim, učestalost se u posljednje vrijeme doima manjom. Većina smrti nastaje između drugog i četvrtog mjeseca života. Javlja se diljem svijeta.

 

Sindrom iznenadne dojenačke smrti nešto je češći u zimskim mjesecima, u obiteljima sa niskim primanjima, nedonoščadi ili dojenčadi koja su po porodu oživljavana, među dojenčadi čija su braća ili sestre umrli od istog sindroma, kao i u djece majki pušača. Nešto je češći u muške nego u ženske djece.

 

Uzrok ovog sindroma nije poznat, ali postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do iznenadne, neočekivane smrti dojenčeta. Novija istraživanja pokazuju da je sindrom iznenadne dojenačke smrti češći u djece koja spavaju na trbuhu nego li u one koja spavaju na leđima ili na boku. Danas se stoga preporučuje zdravu dojenčad stavljati u krevetić na leđa ili na bok. Također valja znati da se dojenče, kod stavljanja licem na meku podlogu, meki prikrivač ili pjenaste materijale, može ugušiti. U domu gdje je dojenče, pušenje valja sasvim izbjegavati.

 

Roditelji koji su izgubili dijete zbog sindroma iznenadne smrti su skrhani od boli i potpuno nespremni za tragediju koju su doživjeli. Kako se ne može dokazati nikakav određeni uzrok smrti, roditelji imaju osjećaj teške krivnje. Nadalje mogu biti traumatizirani policijskom istragom, pitanjima socijalnih službi ili okoline općenito. Posebno obučeni doktori i sestre roditeljima pružaju podršku i savjetuju ih. Olakšanje i podršku mogu im dati drugi roditelji koji su također izgubili dijete zbog sindroma iznenadne dojenačke smrti.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613818
Trenutno aktivnih Gostiju: 28 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija SINDROM IZNENADNE DOJENAČKE SMRTI