Vaš Doktor

KONJUNKTIVITIS NOVOROĐENĆETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prevencija i liječenje

 

Uvod

Konjunktivitis u novorođenčeta (neonatalni konjunktivitis, ophtalmia neonatorum) je upala sluznice kapaka i izloženog dijela oka.

 

Neonatalni konjunktivitis najčešće nastaje tokom prolaza kroz porođajni kanal, a uzročnici su bakterije koji se obično nalaze u vagini. Chlamydia, vrsta male bakterije, najčešći je uzrok neonatalnog konjunktivitisa. Druge bakterije, posebno Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae i Neisseria gonorrhoeae (bakterija koja izaziva gonoreju), također mogu uzrokovati neonatalni konjunktivitis. To mogu i virusi, a među njima je najčešći Herpes simplex.

 

Simptomi i dijagnoza

Konjunktivitis izazvan sa Chlamydia javlja se 5-14 dana po rođenju. Infekcija može biti blaga ili teška, sa više ili manje gnojnog sadržaja. Konjunktivitis uzrokovan drugim bakterijama može se javiti između 4-21-og dana života, sa ili bez stvaranja gnoja.

 

Herpes simpleks može izazvati izoliranu infekciju oka, a mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela. U ozbiljnim slučajevima ovaj virus može izazvati po život opasnu infekciju cijelog organizma uključujući i mozak.

 

Konjunktivitis od uzročnika gonoreje nastupa između 2-5-tog dana života ili čak i ranije, ako su plodovi ovoji prsnuli rano pa se infekcija mogla razviti prije rođenja.

 

Kapci i spojnica oka postaju obično jako otečene, a jačina tog otoka ovisi o uzročniku. Kod otvaranja očnih kapaka može se naći gnojni iscjedak. Ako se zakasni sa liječenjem, upala može zahvatiti rožnicu (korneju) i tako trajno oštetiti vid. Uzročnik se može dokazati mikroskopskim pregledom ili nasađivanjem (kultura) gnojnog sadržaja uzetog brisom oka.

 

Prevencija i liječenje

Za sprečavanje konjunktivitisa rutinski se koristi srebrni nitrat, eritromicin ili tetraciklin u obliku kapi ili masti za oči. Međutim, niti jedan od ovih lijekova ne može uvijek spriječiti infekciju sa Chlamydia.

 

Novorođenče u čije je majke dokazana gonoreja po porodu prima antibiotik ceftriakson u injekciji, kako bi se spriječila infekcija oka ili bilo kojeg drugog organa.

 

U liječenju bakterijskog konjunktivitisa primjenjuju se masti za oči koje sadrže kombinaciju polimiksina i bacitracina, eritromicin ili tetracikline. Kako barem polovina djece sa konjunktivitisom izazvanim sa Chlamydia ima infekciju i drugih organa, eritromicin se obično daje oralno (na usta).

 

Konjunktivitis izazvan herpes simpleksom liječi se kapima ili mašću trifluridina ili mašću idoksuridina. Dojenčetu se također daje antivirusni lijek aciklovir zbog mogućnosti širenja virusne infekcije na mozak i druge organe.

 

Kortikosteroidne masti ne koriste se u novorođenčadi zbog opasnosti da ozbiljno pogoršaju klamidijsku ili herpesnu infekciju.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618836
Trenutno aktivnih Gostiju: 30 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija KONJUNKTIVITIS NOVOROĐENĆETA