Vaš Doktor

SEPSA NOVOROĐENĆETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza • Prognoza i liječenje

 

Uvod

Novorođenačka sepsa (sepsis neonatorum) teška je bakterijska infekcija koja zahvaća cijeli organizam, a javlja se u prvom mjesecu života.

 

Sepsa se javlja u manje od 1% novorođenčadi, ali na taj uzrok otpada 30% smrti u prvih nekoliko sedmica života. Bakterijska infekcija je pet puta češća u novorođenčadi sa težinom manjom od 2500 grama, nego u novorođenčadi normalne tjelesne težine. Sepsa je dvostruko češća u muške nego u ženske novorođenčadi. Rizik nastanka sepse povećavaju komplikacije tokom poroda, kao što je prerano prsnuće plodovih ovoja, krvarenje ili infekcija u majke.

 

Simptomi

Sepsa započinje unutar prvih 6 sati po rođenju u više od polovine, a unutar 72 sata u većine novorođenčadi. Sepsa koja se javlja 4 ili više dana od poroda vjerojatno je stečena na novorođenačkom odjelu (nozokomijalna infekcija).

 

Novorođenče sa sepsom obično je mlitavo, lijeno siše, ima usporenu srčanu akciju i promjenljivu tjelesnu temperaturu (nisku ili visoku). Ostali simptomi mogu biti poremećaj disanja, konvulzije, tresavica, žutica, povraćanje, proljev i napeti trbuh.

 

Simptomi ovise o primarnom sjedištu i raširenosti infekcije, npr. kod infekcije pupčanog bataljka (omfahtis) pupak može krvariti ili postoji gnojni iscjedak. Infekcija moždanih ovojnica (meningitis) ili apsces u mozgu mogu se očitovati komom, konvulzijama, izvijanjem leđa u čvrsti luk ili napetošću i izbočenjem fontanela (dvije mekane točke između kostiju glave, veća sprijeda, manja straga). Kod infekcije kosti (osteomijelitisa) novorođenče pri pokretima štedi zahvaćenu ruku ili nogu. Infekcija zgloba (artritis) uzrokuje otok, toplinu, crvenilo i osjetljivost zgloba. Infekcija peritoneuma (peritonitis) dovodi do napetosti trbuha ili krvavog proljeva.

 

Dijagnoza

Uzročnik infekcije dokazuje se kultiviranjem uzorka krvi i obrisaka, odnosno izlučevina infekcijom zahvaćenog djela tijela. Dokazivanje antitijela može ukazati na vrstu mikroorganizma. Mikroskopski i kulturom se obrađuje i uzorak mokraće. Pri sumnji na meningitis doktor izvodi lumbalnu punkciju. Također se mogu pretražiti i uzorci brisa uha i želučanog sadržaja.

 

Prognoza i liječenje

Novorođenačka sepsa liječi se intravenski antibioticima. Liječenje započinje prije nego što su poznati rezultati laboratorijskih pretraga, a prema njima se, kada su gotovi, antibiotska terapija može mijenjati. U nekim rijetkim slučajevima novorođenčetu se daju pročišćena antitijela ili bijele krvne stanice.

 

Unatoč savremenim antibioticima i intenzivnom liječenju, 25% ili više novorođenčadi sa sepsom umire. Smrtnost je dvostruko viša u sitne, prerano rođene, nego u donošene novorođenčadi normalne tjelesne težine.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24618998
Trenutno aktivnih Gostiju: 498 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija SEPSA NOVOROĐENĆETA