Vaš Doktor

PNEUMONIJA KOD NOVOROĐENĆETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Pneumonija je infekcija pluća u kojoj su pluća ispunjena tekućinom što otežava disanje.

 

Novorođenačka pneumonija obično počinje prije rođenja uz infekciju plodove vode (amnionitis) koja nastaje kod preranog prsnuća plodovih ovoja. Kako se dijete nalazi u zaraženoj plodovoj vodi, ona može dospjeti u pluća. Kao komplikacija pneumonije javlja se sepsa. Pneumonija može nastati i nekoliko sedmica nakon rođenja, najčešće u novorođenčadi koja su bila mehanički (strojno) ventilirana.

 

Simptomi

Na rođenju simptomi mogu varirati od ubrzanog disanja do zatajenja disanja i veoma niskog krvnog pritisaka (septični šok). Kada pneumonija nastaje nakon rođenja, simptomi se javljaju postepeno. Ako stanje zahtijeva mehaničku ventilaciju, u tubusu (cjevčica koja spaja respirator sa djetetovom trahejom) može biti sve više i više sekreta, pa djetetu za disanje može biti potrebna sve veća mehanička ventilacija. Ponekad bolest počinje iznenadnim općim lošim stanjem djeteta uz promjenljivu temperaturu, od visoke do niske.

 

Dijagnoza i liječenje

U novorođenčeta u kojeg se počinju javljati simptomi bolesti, a rodilo se nakon preranog prsnuća plodovih ovoja, doktor će svakako posumnjati i na pneumoniju. Uzorci krvi i sadržaja iz disajnih putova upućuju se u laboratorij zbog kultiviranja na prikladne podloge. Također se odredi broj trombocita i bijelih krvnih stanica (leukociti). U nekim se slučajevima učini i lumbalna punkcija a dobivena cerebrospinalna tekućina (likvor) također se uputi na mikrobiološku obradu. U takvih se bolesnika obično učini i rtg snimanje.

 

Pneumonija se liječi antibioticima intravenski. Antibiotsko liječenje započinje u najkraćem mogućem roku, a antibiotik se bira na temelju pretpostavljenog uzročnika (empirijska terapija). Antibiotik ili antibiotici mijenjalju se prema nalazu uzročnika pneumonije u kultiviranom materijalu koji se analizira.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616286
Trenutno aktivnih Gostiju: 39 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija PNEUMONIJA KOD NOVOROĐENĆETA