Vaš Doktor

HEPATITIS NOVOROĐENĆETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prognoza i liječenje

 

Uvod

Hepatitis je upala jetre, gotovo uvijek virusom hepatitisa B.

 

U SAD obično je majka izvorište infekcije novorođenčeta. Obično se dijete zarazi tokom poroda, a ne u trudnoći jer virus teško prolazi posteljicu. Nakon poroda manja je vjerovatnost zaraze od majke.

 

Simptomi i dijagnoza

U većine novorođenčadi zaražene virusom hepatitisa B razvije se hronična upala jetre (hronični hepatitis) kod koje obično nema simptoma do mlađe odrasle dobi. Međutim, bolest je opasna, četvrtina inficiranih vjerojatno će umrijeti zbog jetrene bolesti. Ponekad u djetinjstvu može doći do povećanja jetre, nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini (ascitesa) i povišenja vrijednosti bilirubina u krvi što izaziva žuticu.

 

Prognoza i liječenje

Dugoročna prognoza je nepoznata. Zaraženost virusom hepatitisa B od novorođenačke dobi povećava vjerovatnost kasnije bolesti jetre, kao što je aktivni hepatitis, ciroza ili rak jetre.

 

Trudnice se redovno testiraju na prisutnost hepatitisa B. Kako dijete inficirane majke nije inficirano obično do poroda, daje mu se injekcija hepatitis B imunoglobulina 24 sata po porodu kada se infekcija još nije potvrdila. Taj postupak štiti dijete privremeno, pa se istodobno provodi cijepljenje protiv hepatitisa B koje pruža dugoročnu zaštitu.

 

Čini se da hranjenje djeteta na prsima ne povećava značajno rizik zaraze hepatitisom B naročito ako je dijete primilo imunoglobuline i cjepivo. Međutim, ako postoji oštećenje bradavica ili druga bolest dojke, velika je vjerovatnost prijenosa virusa na dijete.

 

Novorođenče sa hroničnim hepatitisom bez simptoma bolesti ne liječi se. Dojenčadi sa simptomima hepatitisa pružaju se potporne mjere.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24608170
Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija HEPATITIS NOVOROĐENĆETA