Vaš Doktor

KONGENITALNI SIFILIS

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prevencija i liječenje

 

Uvod

Kongenitalni (prirođeni) sifilis je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Treponema pallidum prenesenom sa majke na dijete.

 

Trudnica zaražena sifilisom ima 60% - 80% vjerovatnosti da će zaraziti svoje dijete. Gotovo uvijek se prenosi neliječeni sifilis u ranom stadiju, dok je prenos rjeđi u latentnom ili uznapredovalom sifilisu.

 

Simptomi i dijagnoza

Novorođenče sa sifilisom može imati velike tekućinom ispunjene mjehure ili pjege bakrene boje na dlanovima i tabanima te čvoraste promjene oko nosa i usta te u predjelu pelena.

 

Obično su povećane limfne žlijezde, jetra i slezena. Novorođenče loše napreduje i može imati karakterističan izgled starca sa raspuklinama oko usta. Iz nosa se može cijediti obilan sluzavi, gnojni ili krvavi iscjedak. U neke novorođenčadi budu zahvaćene i ovojnice mozga (meningitis) ili oka (horioiditis). U te se novorođenčadi mogu javiti konvulzije, a povišen pritisak u glavi može dovesti do povećanja moždanih komora ispunjenih moždanom tekućinom (hidrocefalus). Druga djeca mogu biti duševno zaostala. Dojam paralize ruku ili nogu mogu uzrokovati upalne promjene na kostima i hrskavicama, a javljaju se unutar prva tri mjeseca života.

 

Kod mnoge djece sa prirođenim sifilisom bolest ostaje u latentnom obliku i ne moraju imati nikakvih znakova bolesti cijeli život. U druge djece mogu se javiti upalne promjene (čirevi) u nosu i nepcu. Na kostima lubanje i nogu mogu se javiti izbočine (kvrge). Infekcija mozga u djetinjstvu obično prolazi bez simptoma ali može izazvati sljepoću ili gluhoću. Sjekutići mogu biti zašiljeni (Hutchinsonovi zubi).

 

Karakteristični simptomi snažno upućuju na dijagnozu, a doktor će je potvrditi mikroskopskim nalazom uzročnika u uzorku iz promjena na koži ili iscjetku iz nosa i testovima na antitijela.

 

Prevencija i liječenje

Prirođeni sifilis da se u cijelosti spriječiti davanjem penicilina majci tokom trudnoće. Ipak davanje penicilina kasno u trudnoći ne može spriječiti već nastale promjene na djetetu. Novorođenče se također iječi penicilinom.

 

Primjena penicilina može u majke izazvati oštru reakciju (Jarisch-Herxheimerovu reakciju) zbog čega se može roditi mrtvorođenče. U novorođenčeta je takva reakcija blaga.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613736
Trenutno aktivnih Gostiju: 519 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija KONGENITALNI SIFILIS