Vaš Doktor

TBC (Tuberkuloza) DOJENĆETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prevencija i liječenje

 

Uvod

Tuberkuloza je trajna infekcija uzročnikom Mycobacterium tuberculosis koja zahvaća mnoge organe, ali prvenstveno pluća.

 

Fetus se može zaraziti tuberkulozom od majke prije rođenja, prije ili tokom poroda udišući ili gutajući zaraženu plodovu vodu ili nakon rođenja udisanjem zagađenog zraka. Oko polovina novorođenčadi majki sa aktivnom tuberkulozom razvit će bolest tokom prve godine života ako se ne liječe antituberkuloticima ili cijepljenjem.

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi tuberkuloze u novorođenčeta su povišena temperatura, pospanost, lijeno sisanje i teškoće disanja. Mogući su i drugi simptomi, ovisno o rasprostranjenosti infekcije. Jetra i slezena mogu biti povećane jer ti organi filtriraju uzročnike tuberkuloze što aktivira bijele krvne stanice. Dijete se može sporo razvijati i nedovoljno dobivati na težini.

 

Kožni test na tuberkulozu (tuberkulinski test; Mantoux; PPD) rutinski se provodi u trudnica. Pozitivna tuberkulinska reakcija upućuje na potrebu rtg snimanja pluća.

 

Tuberkulinski test radi se u novorođenčadi majki sa pozitivnim testom. Međutim, neka novorođenčad ima lažno negativan rezultat. Pri sumnji na tuberkulozu, u laboratorij se za kultivaciju upućuje likvor, sadržaj želuca i disajnih putova. Rtg snimka pluća obično može pokazati boluje li novorođenče od tuberkuloze ili ne. Ponekad je za potvrdu dijagnoze potrebno analizirati materijal dobiven biopsijom jetre, limfnih čvorova, pluća i porebrice.

 

Prevencija i liječenje

Ima li trudnica pozitivni kožni test bez simptoma i uredan nalaz snimke pluća, obično je dovoljno liječenje izoniazidom. Međutim, primjena izoniazida odgađa se do zadnjeg tromjesečja trudnoće ili čak do poroda zbog opasnosti od oštećenja majčine jetre u trudnoći.

 

Ako trudnica ima simptome tuberkuloze, treba dobiti tri antituberkulotika kao što su izoniazid, pirazinamid i rifampicin. Ako se sumnja na rezistentni soj mogu se dodati i drugi lijekovi. Čini se da to na dijete ne djeluje nepovoljno. Zaražena majka se nakon poroda izolira od svoga djeteta sve dok više ne nestane mogućnost zaraze. Dijete prima izoniazid radi prevencije bolesti.

 

Novorođenče se može cijepiti BCG cjepivom (vakcinom). Cjepivo ne mora uvijek spriječiti tuberkulozu, ali obično ublažava bolest. U SAD nije obvezno cijepljenje BCG cjepivom, stoga što nije 100% djelotvorno. Kada se osoba jednom cijepi, uvijek će imati pozitivni rezultat testa na tuberkulozu, pa se svježa infekcija neće moći dokazati. Međutim, u mnogim zemljama sa visokom učestalošću tuberkuloze BCG cijepljenje se obvezno provodi.

 

Novorođenče sa tuberkulozom liječi se antituberkuloticima izoniazidom, rifampicinom i pi-razinamidom. Ako je zahvaćen mozak, mogu se dati i kortikosteroidi.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24608435
Trenutno aktivnih Gostiju: 48 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija TBC (Tuberkuloza) DOJENĆETA