Vaš Doktor

ENURESIS NOCTURNA (Mokrenje u krevet)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Liječenje

 

Uvod

Mokrenje u krevet (noćna enureza, enuresis nocturna) je nenamjerno, ponavljano mokrenje djeteta u snu koje je već trebalo uspostaviti kontrolu mokrenja tokom sna.

 

Mokrenje u krevet je prisutno kod 30% djece u dobi od 4, 10% u dobi 6, 3% u dobi 12 i 1% u dobi 18 godina. Češće se javlja kod dječaka i u nekim obiteljima. Poremećaj je povezan s kas

nijim sazrijevanjem, a ponekad je udružen sa poremećajima spavanja kao što su mjesečarenje i noćni strahovi.

 

Organski poremećaj, najčešće infekcija mokraćnog sistema, se nalazi u 1% - 2% slučajeva. Rijetko mogu biti uzrok druge bolesti kao što je šećerna bolest. Mokrenje u krevet je ponekad uslovljeno psihijatrijskim poremećajem djeteta ili nekog drugog člana obitelji.

 

Ponekad mokrenje u krevet prestaje i zatim se ponovno javlja. Ponovna pojava slijedi nakon stresnog psihološkog događaja, ali uzrok može biti i organski (infekcija mokraćnog sistema).

 

Liječenje

Djecu u dobi do 6 godina ne treba liječiti, nego se čeka da poremećaj sam po sebi nestane. Nakon te dobi sa svakom godinom starosti u 15% slučajeva dođe do spontanog nestajanja tegoba. Ako tegobe ne nestanu može se pokušati sa tri načina liječenja: savjetovanje i bihevioralna terapija, alarm koji prepoznaje mokrenje i lijekovi.

 

•           Savjetovanje i bihevioralna terapija se najčešće koristi. Savjetuju se i roditelji i dijete. Oni nauče da je to uobičajena pojava koja se može ispraviti i da zbog mokrenja u krevet niko ne treba imati osjećaj krivnje.

•           Alarm koji prepoznaje mokrenje je trenutno najdjelotvornije sredstvo. Tim načinom se izlječuje mokrenje u krevet kod 70% slučajeva, te samo 10% - 15% počinje ponovno mokriti u krevet kada se alarmiranje ukine. Alarmi se aktiviraju nakon nekoliko kapljica urina, jeftini su i lako se postavljaju. Nedostatak je sporost djelovanja, naime prvih nekoliko sedmica dijete se potpuno probudi tek nakon završenog mokrenja. Tokom slijedećih sedmica dijete se budi već pri maloj količini urina, te konačno se budi i prije mokrenja. U većini slučajeva alarm se može maknuti nakon razdoblja od 3 sedmice bez epizode mokrenja u krevet.

•           Lijekovi se danas mnogo manje koriste nego u prošlosti, ponajviše zbog djelotvornosti alarma i svojih nuspojava. Ako druge terapije nisu djelotvorne, te je obitelj sklona uzimanju lijekova, doktor može pripisati imipramin.

 

Imipramin je lijek iz skupine antidepresiva koji opušta mokraćni mjehur i stišće mišićni prsten koji sprečava oticanje mokraće. Djelotvornost imipramina, ako djeluje, se vidi u prvoj sedmici nakon početka uzimanja. Takav brzi pozitivan učinak je velika prednost lijeka, pogotovo ako je obitelj nestrpljiva i želi brzi rezultat. Nakon što dijete ne mokri 1 mjesec u krevet doza se postepeno smanjuje kroz 2-4 sedmice do ukinuća.

 

Ipak oko 75% djece liječene imipraminom ima ponovno epizode mokrenja u krevet. Ako se to dogodi može se ponoviti s terapijom, sada tokom 3 mjeseca. Za vrijeme terapije imipraminom svakih 2-4 sedmice kontrolira se broj bijelih krvnih stanica, koji se rijetko može smanjiti uslijed uzimanja lijeka.

 

Alternativno liječenje se provodi dezmopresinom u obliku nazalnog (nosnog) spreja koji djeluje tako da smanjuje stvaranje mokraće, te je vrlo djelotvoran, ali i skup lijek.

 

Bihevioralna terapija mokrenja u krevet

Odgovornosti djeteta

•           Vođenje dnevnika “suhih” i “vlažnih” noći

•           Suzdržavanje od uzimanja tekućine 2-3 sata prije spavanja

•           Mokrenje prije odlaska na spavanje

•           Promjena odjeće i posteljine nakon mokrenja u krevet

Odgovornosti roditelja

•           Nekažnjavanje djeteta zbog mokrenja u krevet

•           Pohvala i nagrađivanje “suhih” noći, npr. zvjezdica u dnevniku suhih noći

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24619025
Trenutno aktivnih Gostiju: 41 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija ENURESIS NOCTURNA (Mokrenje u krevet)