Vaš Doktor

RETROFARINGEALNI APSCES DJETETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Retrofaringealni apsces jest infekcija limfnih čvorova na stražnjoj strani ždrijela.

 

Retrofaringealni apsces je neuobičajen u odraslih zato što limfni čvorovi stražnje strane ždrijela nestaju nakon djetinjstva, premda drugi apscesi vrata i ždrijela nastaju i u odraslih.

 

Apsces je obično prouzročen streptokoknom infekcijom koja se širi od krajnika, ždrijela, sinusa, adenoida, nosa ili srednjeg uha. Ozljeda stražnjeg zida ždrijela oštrim predmetom, kao što je riblja kost, povremeno prouzroči retrofaringealni apsces. Rijetko i tuberkuloza može biti uzrokom retrofaringealnog apscesa.

 

Simptomi i dijagnoza

Glavni simptomi retrofaringealnog apscesa su bol pri gutanju, groznica i povećanje limfhih čvorova vrata. Apsces može zatvarati disajni put i otežavati disanje. Dijete nastoji nagnuti glavu i vrat natrag i podići bradu da olakša disanje.

 

Komplikacije uključuju krvarenje oko apscesa, provalu gnoja u disajni put (što ga može zatvoriti) i upalu pluća. Grkljan može zahvatiti grč i dodatno otežati disanje. U jugularnim venama vrata mogu se stvoriti ugrušci. Infekcija se može proširiti u grudni koš.

 

Nakon opažanja simptoma retrofaringealnog apscesa doktor napravi rtg snimku i CT da potvrdi dijagnozu.

 

Liječenje

Većinu apscesa treba drenirati na način da se hirurški otvori apsces i omogući istjecanje gnoja. Daju se penicilin, klindamicin ili drugi antibiotici, prvo intravenski, zatim na usta.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616382
Trenutno aktivnih Gostiju: 306 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija RETROFARINGEALNI APSCES DJETETA