Vaš Doktor

RUBEOLA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prognoza i komplikacije • Prevencija i liječenje

 

Uvod

Rubeola (crljenac, crvenka) je zarazna virusna infekcija koja stvara blage simptome kao što su bol u zglobu ili osip.

 

Rubeola se uglavnom širi udisanjem malih kapljica koje sadrže virus a iskašljavaju ih inficirane osobe. Infekcija se također može prenijeti bliskim dodirom sa zaraženom osobom. Osoba je zarazna od jedne sedmica prije pojave osipa do jedne sedmica po nestanku osipa. Dojenče inficirano u maternici može ostati zarazno mjesecima nakon poroda.

 

Rubeola je manje zarazna od ospica, i mnoga se djeca nikada ne zaraze. Pa ipak, rubeola je ozbiljna bolest, naročito u trudnica. Žena zaražena tokom prvih 16 sedmica trudnoće (osobito u prvih 8-10 sedmica) može pobaciti, roditi mrtvorođenče ili dijete sa prirođenim nakaznostima. Oko 10% - 15% mladih odraslih žena nikada nisu preboljele rubeolu pa ako se zaraze tokom rane trudnoće postoji rizik da će roditi dijete sa teškim prirođenim nedostacima.

 

Epidemije se javljaju u nepravilnim razmacima tokom proljeća. Veće se epidemije događaju svakih 6-9 godina. U SAD-u je broj slučajeva rubeole i djece zaražene rubeolom prije poroda počeo rasti 1988. godine i dosegao vrhunac 1991. Sada je broj slučajeva niži nego ikada. Preboljela rubeola ostavlja doživotni imunitet.

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi počinu oko 14-21 dan nakon infekcije. U djece bolest počinje blagom uvodnom bolesti od 1-5 dana, sa otečenim limfnim čvorovima na vratu i zatiljku i kadkad zglobnom boli. Grlo ne boli, ali se zacrveni u početku bolesti. Rani simptomi mogu biti vrlo blagi ili ih uopće nema u adolescenata i odraslih. Javi se i blagi osip koji traje oko 3 dana. Osip počinje na licu i vratu i brzo se proširi na trup, ruke i noge. Kako se javlja osip, blago crvenilo zahvaća kožu, osobito na licu. Crvene pjegice pojavljuju se na nepcu, stapajući se u crvene mrlje koje pokrivaju stražnju stranu usne šupljine.

 

Dijagnoza se temelji na tipičnim simptomima. Međutim, mnogi se slučajevi rubeole krivo dijagnosticiraju ili su tako blagi da prođu nezapaženi. Konačna se dijagnoza, nužna u trudnica, postavlja određivanjem nivoa antitijela na virus rubeole u krvi.

 

Prognoza i komplikacije

Većina djece potpuno se oporavi od rubeole. Muški adolescenti ili odrasli mogu osjetiti privremenu bol u testisima. Do 1/3 žena dobije artritis ili zglobnu bol uz rubeolu. Rijetko se razvije upala srednjeg uha. Infekcija mozga (encefalitis) je rijetka, ali katkada smrtna komplikacija. Rubeola u trudnice zna biti vrlo ozbiljna zbog mogućih prirođenih nakaznosti čeda, mrtvorođenosti ili pobačaja.

 

Prevencija i liječenje

Cjepivo protiv rubeole spada u rutinska cijepljenja u djetinjstvu. Cjepivo se obično injicira u mišić u kombinaciji sa cjepivima protiv zaušnjaka i ospica.

 

Simptomi rubeole rijetko su tako teški da je potrebno liječenje. Upala srednjeg uha može se liječiti antibioticima, ali nikakvim se liječenjem ne može izliječiti encefalitis.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616218
Trenutno aktivnih Gostiju: 33 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija RUBEOLA