Vaš Doktor

ROSEOLA INFANTUM

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Roseola infantum je zarazna virusna infekcija dojenčadi ili male djece koja uzrokuje osip i visoku temperaturu.

 

Roseola se javlja najčešće u proljeće i jesen, katkada u ograničenim epidemijama. Obično je uzročnik herpes viras 6, jedan od mnogih herpes virusa.

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi počinju oko 5-15 dana nakon infekcije iznenadnom temperaturom od 39,5° - 40,5° C koja traje 3-5 dana. Grčevi poznati kao febrilne konvulzije (fraz) česte su tokom prvih sati infekcije, naročito kako temperatura raste. Uprkos visokoj temperaturi dijete je aktivno i nije klonulo. Limfni čvorovi na zatiljku i na vratu te iza ušiju mogu biti povećani. I slezena može biti lagano povećana. Groznica obično nestaje 4-tog dana.

 

U oko 30% djece razvije se osip, često u času kada temperatura padne. Osip je crven i u nivou kože, ali može mjestimice biti izdignut, najviše na prsima i trbuhu, a manje na licu, rukama i nogama. Ne svrbi i traje od nekoliko sati do 2 dana.

 

Doktor postavlja dijagnozu na temelju simptoma. Rijetko su nužne pretrage na antitijela ili uzgoj virusa.

 

Liječenje

Simptomi se liječe prema potrebi. Važno je sniziti temperaturu, posebno ako je dijete otprije imalo febrilne konvulzije (fraz). Paracetamol ili ibuprofen, ne acetilsalicilna kiselina (aspirin), mogu se dati za snižavanje temperature. Acetilsalicilna kiselina (aspirin) se ne daje djeci i adolescentima zbog povećanog rizika od Reyeova sindroma.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616293
Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija ROSEOLA INFANTUM