Vaš Doktor

ERYTHEMA INFECTIOSUM

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi, dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Erythema infectiosum (peta bolest) zarazna je virusna infekcija koja uzrokuje mrljasti ili izdignuti crveni osip uz blagu opću bolest.

 

Erythema infectiosum uzrokuje humani parvovirus B19 i javlja se najčešće tokom proljetnih mjeseci, često u mjesno ograničenim epidemijama među djecom i adolescentima. Infekcija se uglavnom širi udisanjem malih kapljica koje je izdahnula inficirana osoba. Infekcija se u trudnoći također može prenijeti sa majke na plod, sa mogućim posljedicama kao što su mrtvorođenost ili teška anemija (slabokrvnost) sa nakupljanjem tekućine i otokom (hidropsom) fetusa.

 

Simptomi, dijagnoza i liječenje

Simptomi počinju oko 4-14 dana nakon infekcije. Simptomi variraju, a neka djeca nemaju nikakve simptome. Dijete sa petom bolesti tipično ima blagu groznicu i blagu opću bolest i ima crvene obraze koji često izgledaju kao da su posljedica šamaranja. Za 1-2 dana pojavljuje se osip, osobito na rukama, nogama i trupu, ali ne i dlanovima i tabanima. Osip ne svrbi, a sastoji se od uzdignutih mrljastih crvenih područja i čipkastih šara, naročito na nepokrivenim dijelovima ruku jer se osip pogoršava izlaganjem sunčevom svjetlu.

 

Bolest općenito traje 5-10 dana. U toku idućih nekoliko sedmica osip se privremeno može vraćati izazvan sunčevim svjetlom, tjelesnim naprezanjem, toplinom, groznicom ili duševnim naporom. U odraslih se blaga bol i otok zgloba može zadržati ili vraćati sedmicama i mjesecima.

 

Doktor postavlja dijagnozu na osnovu karakterističnog izgleda osipa. Pretrage krvi mogu pomoći u identifikaciji virusa. Liječenjem se prvenstveno ublažuju simptomi.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616216
Trenutno aktivnih Gostiju: 33 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija ERYTHEMA INFECTIOSUM