Vaš Doktor

RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prognoza i liječenje

 

Uvod

Infekcija respiratornim sincicijskim virusom jest zarazna virusna bolest koja pogađa pluća.

 

Respiratorni sincicijski virus uzrokuje epidemije plućne bolesti svake godine u kasnu jesen ili zimu. Infekcija se prenosi bilo udisanjem kapljica sa virusom nošenih zrakom, bilo dodirivanjem inficirane osobe ili zagađenih predmeta. Respiracijski sincicijski virus značajan je uzročnik plućnih infekcija, uključujući bronhiolitis i upalu pluća, u dojenčadi i male djece.

 

Infekcije u dojenčadi mogu biti teške i čak smrtne; u starijih osoba i onih sa hroničnom bolesti pluća može se također razviti teška simptomatologija. Zdravi odrasli i starija djeca obično razvijaju blagu do umjereno tešku plućnu infekciju. Imunost nakon infekcije samo je djelomična pa ponovne infekcije nisu rijetkost. Međutim, te ponovne infekcije uglavnom su blaže od prve.

 

Simptomi i dijagnoza

Simptomi infekcije respiratornim sincicijskim virusom počinju 2-8 dana nakon izlaganja. Curenje iz nosa i grlobolja su prvi, a nakon par dana uslijedi otežano disanje, sviranje u prsima i kašalj. Dojenčad može dobiti groznicu. U odraslih i starije djece simptomi su blaži i mogu nalikovati gripi, običnoj prehladi, ili ih praktički i nema. Simptomi su također blaži u onih koji su već jednom preboljeli infekciju. Bolest je najteža u male djece i dojenčadi te u djece sa nekom hroničnom osnovnom bolesti, posebno na disajnom sistemu.

 

Doktor postavlja dijagnozu na temelju simptoma. Laboratorijskim pretragama može se utvrditi virus ili njegova antitijela u uzorku krvi, ali to je malo kada nužno.

 

Prognoza i liječenje

Starija djeca i odrasli obično se oporave bez liječenja za prosječno 9 dana od početka simptoma. Međutim, vrlo mala djeca i osobe sa teškom slikom bolesti mogu dugo bolovati i može biti potrebno intenzivno liječenje u bolnici kako bi im se pomoglo održati disanje.

 

Antivirusni lijek (antivirotik) ribavirin smanjuje sposobnost virusa da sa umnaža pa može ubrzati oporavak, propisuje se samo osobama sa teškom infekcijom. Ribavirin se ne daje trudnicama zato što može oštetiti čedo.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613667
Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS