Vaš Doktor

BRONHIOLITIS DJETETA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prognoza i liječenje

 

Uvod

Bronhiolitis je zarazna virusna infekcija dojenčadi i male djece koja uzrokuje otežano disanje, osobito izdah.

 

Nekoliko različitih virusa uzrokuje bronhiolitis, uključujući i respiracijski sincicijski virus i viruse parainfluence. Bronhiolitis često dolazi u epidemijama, najviše u djece ispod 18 mjeseci i najčešće u dojenčadi mlađe od 6 mjeseci. Tokom prve godine života bronhiolitis dobije 11 od 100 djece.

 

Simptomi i dijagnoza

Bronhiolitis se obično nadovezuje na prehladu, koja nije ništa drugo do virusna infekcija gornjih disajnih puteva. Iznenada se pojavi otežano disanje, osobito izdah (ekspirij), ubrzano disanje i rad srca te podražajni kašalj. Dijete je obično pospano i može imati groznicu. Dijete se može zamoriti i početi disati plitko i nedjelotvorno. Povraćanje i smanjeni unos tekućine uzrokuju dehidraciju. Doktor postavlja dijagnozu na temelju kliničke slike.

 

Prognoza i liječenje

Većina djece oporavi se u kućnoj njezi za 3-5 dana. Tokom bolesti dijete se hrani učestalim, malim obrocima bistre tekućine. Sve otežanije disanje, modrikasta boja kože (cijanoza), zamor i isušenje ukazuju da dijete treba liječiti u bolnici. Djecu sa srčanim bolestima ili oslabljenim imunološkim sistemom treba hospitalizirati i prije. Uz odgovarajuću brigu rizik od nastanka smrti kod bronhiolitisa manji je od 1%.

 

U bolnici se prati nivo kisika i ugljen dioksida u krvi. Kisik se obično daje pod šatorom ili preko maske za lice. Može zatrebati i respirator kao pomoć disanju. Ultrazvučni raspršivač koristi se za razrjeđivanje sluzi i otvaranje disajnih puteva. Tekućina se može dati intravenski. Antivirusni lijek ribavirin daje se dojenčadi koja su rođena kao nedonoščad ili imaju druge okolnosti koje ih ugrožavaju.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613858
Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija BRONHIOLITIS DJETETA