Vaš Doktor

REYEOV SINDROM

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Prognoza • Liječenje

 

Uvod

Reyeov sindrom je rijedak ali po život opasan poremećaj koji uzrokuje upalu mozga i naglo nakupljanje masti u jetri.

 

Premda je uzrok Reyeova sindroma nepoznat određeni virusi, kao što su influenca A ili B, ili vodene kozice, mogu biti upleteni, moguće u kombinaciji sa uzimanjem acetilsalicilne kiseline (aspirina) na usta. Uzimanje acetilsalicilne kiseline (aspirina) tokom influence (gripe) ili vodenih kozica može povisiti rizik nastanka Reyeova sindroma do 35 puta. Upravo zbog rizika od Reyeova sindroma davanje acetilsalicilne kiseline (aspirina) ili sličnih spojeva (zvanih salicilati) djeci i adolescentima smatra se potencijalno opasnim. Međutim, primjena ovih lijekova može biti opravdana u nekim specifičnim bolestima.

 

Reyeov sindrom otkriven je 1963. Pogađao je 200-550 djece u SAD-u svake godine

od 1974-1984. Reyeov sindrom postao je danas vrlo rijetkim, javljajući se u manje od 20 djece svake godine u SAD-u, što je barem djelomice posljedica davanja nesalicilatnih (neaspirinskih) analgetika i antipiretika.

 

Reyeov sindrom obično pogađa djecu i adolescente. Vrlo rijetko, međutim, može pogoditi i odrasle. U SAD-u većina se slučajeva javlja u kasnu jesen i zimu. Šire epidemije nastajale su među osobama sa influencom i vodenim kozicama. Braća osobe koja je imala Reyeov sindrom imaju nešto viši rizik. Nije poznato je li ova sklonost posljedica prenosa infekcije među braćom, zajedničke izloženosti nekom toksinu ili nekih nasljednih okolnosti.

 

Simptomi i dijagnoza

Težina Reyeova sindroma može biti vrlo različita. Obično najprije postoji virusna infekcija, npr. infekcija gornjeg dijela disajnog sistema, influenca (gripa) ili vodene kozice. zatim, tipično 4-5 dana kasnije, dijete osjeća jaku mučninu i povraća. Nakon otprilike jednog dana kada povraćanje oslabi, dijete postaje smeteno. Smetenost napreduje u dezorijentiranost, nemir i na kraju konvulzije i komu. Kada je sindrom povezan sa vodenim kozicama, simptomi su vidljivi 4-5 dana nakon pojave osipa. Smrt može uslijediti brzo, prosječno 4 dana po primitku u bolnicu - neki slučajevi ostaju blagi.

 

Doktor će na Reyeov sindrom posumnjati u svakog djeteta koje intenzivno povraća i ima znakove edema mozga bez očitog razloga. Da bi dijagnosticirao Reyeov sindrom doktor će vjerojatno izvesti biopsiju jetre i pregled cerebrospinalne tekućine lumbalnom punkcijom.

 

Prognoza

Prognoza ovisi o težini mentalnih promjena i brzini napredovanja simptoma. Prognoza također ovisi o visini pritisaka unutar lubanje (intrakranijalnog pritiska) i količini amonijaka u krvi (visoki amonijak ukazuje na poremećaj funkcije jetre). Izgledi da dijete umre u prosjeku iznose 20% - kreću se od 2% u onih sa blagom slikom do 80% u onih u dubokoj komi.

 

Djeca koja prežive akutnu fazu bolesti obično se potpuno oporave. Oni sa konvulzijama mogu

kasnije imati izvjesne znakove oštećenja mozga, kao što su duševna zaostalost, epilepsija, abnormalni pokreti mišića ili oštećenje određenih nerava.

Reyeov sindrom rijetko pogađa dvaput isto dijete.

 

Liječenje

Nikakvo liječenje ne može zaustaviti napredovanje ili mijenjati tok Reyeova sindroma. Ključna je rana dijagnoza i intenzivno liječenje, uključujući potporu radu srca, krvnog optoka i disanja. Tekućina se daje intravenski, uključujući soli i glukozu. Vitaminom K nastoji se spriječiti krvarenje.

 

Lijekovi poput manitola, kortikosteroida (npr. deksametazon) ili glicerola daju se radi smanjenja pritisaka u mozgu. Respirator se može pokazati nužnim za održavanje disanja. U bolnici će djetetu vjerojatno postaviti cjevčice (kateteri) u arteriju i venu radi praćenja krvnog pritisaka i sadržaja kisika i ugljen dioksida.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24616365
Trenutno aktivnih Gostiju: 51 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija REYEOV SINDROM