Vaš Doktor

PROBLEMI SA KOLJENIMA

E-mail Ispis PDF

Iskrivljene noge u obliku slova O (okserice) ili koljena u obliku slova X (ikserice) ukoliko se ne liječe mogu biti uzrokom kasnog osteoartritisa.

Iskrivljene noge u obliku slova O (okserice) obično se javljaju u malenog, tek prohodalog djeteta i ispravljaju se spontano do dobi od 18 mjeseci. Ukoliko takvo stanje (okserice) traje ili se pogoršava, uzrok može biti osteohondroza goljenične kosti tj. tibije (Blountova bolest) ili rahitis (nenormalan razvoj kostiju uslijed manjka vitamina D). Vitamin D je neophodan za normalnu ugradnju kalcija u kosti. Blountova bolest se može katkada liječiti stavljanjem udlaga tokom noći, ali je često potreban hirurški tretman. Rahitis se obično može liječiti nadoknadom vitamina D.

 

Ikserice su rjeđe. Štaviše, u teškim slučajevima, stanje se obično korigira samo po sebi do 9. godine. Ukoliko traje i poslije 10. godine potrebna je hirurška korekcija.

 

U adolescenata se hrskavica ispod ivera (patele) može razmekšati i degenerirati iz nerazjašnjenih razloga, ili se može samo minimalno oštetiti što dovodi do loše funkcije patele. To se stanje zove hondromalacija patele. Takvo stanje uzrokuje bolove u koljenima prilikom penjanja, osobito pri uspinjanju uz ili pri silaženju niz stepenice. Liječi se vježbama opterećenja i jačanja mišića oko koljena, sprečavanjem aktivnosti koje izazivaju bol i davanjem acetilsalicilne kiseline (aspirina).

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24608331
Trenutno aktivnih Gostiju: 33 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija PROBLEMI SA KOLJENIMA