Vaš Doktor

LEGG-CALVE-PERTHESOVA BOLEST

E-mail Ispis PDF

Legg-Calve-Perthesova bolest očituje se razaranjem ploče rasta u vratu bedrene kosti.

Bolest pogađa 1:1000-5000 djece između 5-10 godina, a češća je u dječaka nego u djevojčica. Obično zahvaća samo jedan zglob. Uzrokovana je lošom opskrbom krvlju vrata bedrene kosti, ali razlog loše opskrbe nije poznat.

 

Glavni simptomi su bol u kuku i poteškoće pri hodanju. Simptomi počinju postepeno i polako napreduju. Pokreti u zglobovima postaju ograničeni, a masa mišića bedra može se smanjiti (hipotrofija) zbog slabije upotrebe tih mišića. Na rtg snimci glava bedrene kosti najprije izgleda spljošteno, a kasnije se čini kao da je sastavljena iz više dijelova (usitnjena).

 

Liječi se mirovanjem u krevetu, istezanjem, mršavljenjem, stavljanjem gipsanog zavoja i udlaga. Neki doktori preporučuju ortopedski hirurški zahvat kako bi se popravile sve zaostale nenormalnosti kuka.

Bez aktivnog liječenja bolest se sama može zaliječiti za 2-3 godine. Ukoliko zaostanu neke nenormalnosti, povećava se rizik od razvoja osteoartritisa u dotičnom kuku. Mogućnost razvoja osteoartritisa je znatno manja u pacijenata koji su počeli sa blagovremenim liječenjem.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24608397
Trenutno aktivnih Gostiju: 40 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija LEGG-CALVE-PERTHESOVA BOLEST