Vaš Doktor

DJEČIJA SHIZOFRENIJA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

 

Uvod

Dječja shizofrenija je bolest koja obuhvaća nenormalno ponašanje i razmišljanje. Počinje između 7. godine života i puberteta.

 

Uzrok dječjoj shizofreniji nije poznat. Postoje razne hipoteze o hemijskim poremećajima u mozgu koji uzrokuju bolest i o ulozi nasljedstva. Nepoznato je zašto se u neke djece razvije shizofrenija u dječjoj dobi, a u drugih se simptomi ne javljaju prije puberteta. Zna se da shizofrenija nije uzrokovana lošim roditeljstvom.

 

Simptomi i dijagnoza

Dječja shizofrenija obično se pojavljuje nakon sedme godine. Dijete se povuče u sebe, gubi interes za uobičajene aktivnosti i razvija pomućeno razmišljanje i percepciju. Dječja shizofrenija slična je shizofreniji koja počinje u kasnom pubertetu i ranoj odrasloj dobi. Kao i u odrasloj dobi, u djeteta koje boluje od shizofrenije pojavit će se halucinacije, deluzije i paranoja, strah da ga drugi žele povrijediti ili kontrolirati njegove misli.

 

Djeca koja boluju od shizofrenije imat će tupe emocije, njihov glas ni izgled lica neće se promijeniti u različitim emotivnim stanjima. Događaji koji bi ih inače nasmijali ili rasplakali neće na njih imati utjecaja.

 

Doktor postavlja dijagnozu na temelju simptoma. Ne postoje dijagnostički testovi kojima bi se bolest otkrila, ali doktor traži dokaze uzimanja droge, izloženosti toksičnim tvarima i oštećenje mozga.

 

Simptomi dječje shizofrenije

•           Blokada misli: Iznenada blokada misli

•           Perservacija: Ponavljanje istog odgovora na različita pitanja

•           Ideja odnosa: Uvjerenost da određene riječi ili djela utječu jedna na druge

•           Halucinacije: Primjećivanje (zvukovno, vidno, okusno) stvari koje se tamo ne nalaze

•           Sumanute misli: Lažna vjerovanja koja su prisutna unatoč jasnom suprotnom dokazu

•           Izostanak osjećaja (emocija): Ravnodušnost, ne dolazi do promjene glasa niti izraza lica na emocionalne situacije

•           Paranoja: Duševno stanje u kojem osoba ima obmane (varke) da ga neko proganja

•           Kontrola misli: Uvjerenost da drugi ljudi ili snaga kontrolira njihove misli

 

Liječenje

Shizofrenija je neizlječiva, premda se neke simptome može kontrolirati lijekovima i psihoterapijom. Antipsihotični lijekovi mogu pomoći u korekciji nekih hemijskih nenormalnosti.

 

Haloperidol se često koristi premda noviji lijekovi kao risperidon mogu imati veću djelotvornost. Djeca su jako podložna nuspojavama antipsihotika kao što su tremor, usporeni pokreti, mišićni spazmi, te se zbog toga lijekovi koriste sa velikim oprezom.

 

Dijete koje boluje od shizofrenije potrebno je hospitalizirati kada se simptomi pogoršaju, tako da se doze lijekova mogu kontrolirati i da se dijete pazi da ne ozljedi sebe i druge oko sebe. Neka djeca moraju ostati u bolnici.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613695
Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Home Medicina od A do Ž Pedijatrija DJEČIJA SHIZOFRENIJA