Vaš Doktor

HIPOHONDRIJA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod

Hipohondrijaza je psihijatrijski poremećaj pri kojem osoba navodi fizičke simptome i posebno je obuzeta sigurnošću da ti simptomi predstavljaju ozbiljnu bolest.

Simptomi i dijagnoza

Brige osobe da ima ozbiljnu bolest često se temelje na pogrešnom tumačenju normalnih tjelesnih funkcija, npr. klokotajuća buka u trbuhu i katkada nelagoda zbog nadutosti i grčeva, normalni su kako se tekućine miču kroz crijevni sistem. Ljudi sa hipohondrijom koriste takve "simptome" da objasne svoje vjerovanje da imaju tešku bolest. Njihovu zabrinutost ne olakšava pregled i umirivanje doktora, naginju vjerovanju da je doktor na neki način propustio otkriti osnovnu bolest.

Na hipohondriju se sumnja kada je zdrava osoba sa malim simptomima prezauzeta značenjem tih simptoma i ne vjeruje umirivanju nakon pažljivog pregleda. Dijagnoza hipohondrije je potvrđena kada situacija traje godinama i simptomi osobe se ne mogu pripisati depresiji ili drugom psihijatrijskom poremećaju.

Liječenje

Liječenje je teško, jer je osoba sa hipohondrijom uvjerena da je u njenom tijelu nešto ozbiljno poremećeno. Ta se zabrinutost ne može otjerati ni umirivanjem niti uvjeravanjem u bezopasnost stanja. Međutim, blagotvoran je povjerljivi odnos sa brižnim doktorom, naročito ako su redovne posjete praćene umirivanjem. Ako se simptomi ne olakšaju u zadovoljavajućoj mjeri, osobi može koristiti upućivanje psihijatru za daljnji pregled i liječenje uz nastavak brige kod obiteljskog doktora.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615229
Trenutno aktivnih Gostiju: 56 
Home Medicina od A do Ž Psihijatrijske bolesti HIPOHONDRIJA