Vaš Doktor

KOKAIN

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza • Liječenje

Uvod

Kokain stvara učinke slične učincima kod uzimanja amfetamina, ali je mnogo snažnije poticajno sredstvo. Može se uzeti na usta, udisati u obliku praška kroz nos (ušmrkavati) ili injekcijom, obično neposredno u venu (zvano "mainlining"). Kad se grije sa natrijevim bikarbonatom, kokain se pretvara u oblik slobodne lužine zvan "crack" (krek) kokain koji se tada može pušiti. "Crack" kokain djeluje gotovo tako brzo kao kokain injiciran intravenski. Kad se kokain injicira intravenski ili udiše stvara se osjećaj izvanredne poletnosti, pretjerane veselosti i velike snage.

Simptomi

Kokain povisuje krvni tlak i srčani rad i može uzrokovati smrtni srčani napad, čak i u zdravih mladih sportista. Drugi učinci uključuju zatvor stolice, oštećenje crijeva, izrazitu nervozu, osjećaj da se nešto miče ispod kože (kokainske stjenice) što je znak mogućeg oštećenja živaca, epileptične napade (padavičarske konvulzije ili grčeve), halucinacije, pospanost, paranoidne deluzije i nasilno ponašanje. Ovisnik može biti opasan za sebe i druge. Kako učinci kokaina traju samo okoi 30 minuta, ovisnici uzimaju ponavljane doze. Da smanje, nešto od vrlo jake nervoze uzrokovane kokainom, mnogi ovisnici koriste i heroin ili neke druge depresive, kao što je alkohol.

Žene koje zatrudne u vrijeme ovisnosti o kokainu imaju veću vjerojatnost da će pobaciti nego neovisnice. Ako žena ne pobaci, plod mož biti oštećen kokainom koji lako prelazi iz majčine krvi u krvotok ploda. Djeca koju su rodile ovisnice mogu imati nenormalne oblike spavanja i slabu usklađenost pokreta. Puzenje, hodenje i razvoj govora mogu zakasniti, ali to može biti i rezltat manjka određenih nutritivnih (hranjivih) tvari, slabe brige prije rođenja i isto tako majčine zloupotrebe drugih lijekova.

Sa čestom dnevnom upotrebom podnošljivost na kokain se razvija izvanredno brzo. Reakcije apstinencijske krize uključuju izvanredno jak umor i depresiju obrnuto od učinaka droge. Kad ovisnik prestane uzimati drogu nastupaju samoubistveni porivi. Nakon nekoliko dana, kad su se duševna i fizička snaga vratile, ovisnik može pokušati samoubistvo.

Kao i kod intravenske upotrebe heroina, kad kokainski ovisnici koriste međusobno nesterilne igle, prenose se mnoge zarazne bolesti uključujući hepatitis i AIDS.

Dijagnoza

Upotreba kokaina se vidi u pretjeranoj aktivnosti osobe, proširenih zjenica i ubrzanog srčanog rada. Pri velikoj upotrebi očiti su tjeskoba i čudno, grandiozno i pretjerano seksualno ponašanje. Kod onih koje se dovedu u hitne odjele često se uočava paranoja. Upotreba kokaina se može potvrditi pretragom mokraće i krvi.

Liječenje

Kokain je droga vrlo kratkotrajnog djelovanja pa liječenje toksične reakcije može biti nepotrebno. Osoblje hitne medicine pomno promatra osobu da vidi povlače li se opasni (po život prijeteći) učinci. Mogu se dati lijekovi za snižavanje krvnog tlaka ili srčanog rada. Drugi se lijekovi mogu dati za zaustavljanje napada. I vrlo se visoka temperatura može liječiti.

Apstinencijska kriza zbog dugotrajnog uzimanja kokaina zahtijeva pomni nadzor zbog toga što osoba može postati depresivna i sklona samoubistvu. Može zatrebati smještaj u bolnicu ili u centar za liječenje protiv droge. Najdjelotvoranije metode liječenja zloupotrebe kokaina su savjetovanje i psihoterapija. Katkada se u ovisnika o kokainu česti psihološki poremećaji, depresija i manična depresija liječe sredstvima protiv depresije ili litijem.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627599
Trenutno aktivnih Gostiju: 48 
Home Medicina od A do Ž Psihijatrijske bolesti KOKAIN