Vaš Doktor

BOL U GRUDIMA

E-mail Ispis PDF

Bol u grudima (prsima) može potjecati iz pleure, pluća, zida prsišta ili unutarnjih organa koji nisu dio disajnog sustava, posebno srca.

•           Pleuritična bol, oštra bol koja proizlazi zbog nadražaja pleure, pogoršava se pri dubokom disanju i kašljanju. Bol se može smanjiti održavanjem zida prsišta nepomičnim, npr. držanjem bolne strane i izbjegavanjem dubokog disanja i kašljanja. Obično se mjesto bola može tačno odrediti, iako se ono povremeno može i pomicati. Nakupljanje tekućine u prostoru između plućne marame (pleuralni izljev) može najprije dovesti do boli koja često prestaje kada se dvije površine pleure odvoje nakupljanjem tekućine.

•           Bol koja proizlazi iz drugih dijelova disajnog sustava obično je mnogo teže opisati nego bol zbog pleure, npr. gnojenje u plućima ili tumor mogu uzrokovati nejasnu, duboko smještenu bol u prsnom košu.

•           Bol može potjecati i iz samog zida grudnog koša. Ta se bol može pogoršati kod dubokog disanja ili kašljanja i često je ograničena na jedno područje zida grudnog koša na kojem se pri pritisku osjeti bol. Najčešći uzroci su ozljede prsne zida kao što su lom rebara ili rastrgani odnosno ozlijeđeni međurebarni mišići. Tumor koji raste u zidu grudnog koša može izazvati bol na tom mjestu, ili ako se širi u međurebrani živac može uzrokovati bolnost cijelog područja koje živac opskrbljuje. Vodene kozice (varičela) uzrokovane virusom herpes zosterom, katkada uzrokuju bol u zidu grudnog koša za vrijeme svakog udisaja prije nego se pojavi tipični osip.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613901
Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
Home Medicina od A do Ž Pulmologija BOL U GRUDIMA