Vaš Doktor

PNEUMONIJA UZROKOVANA GRAM-NEGATIVNIM BAKTERIJAMA

E-mail Ispis PDF

Bakterije su razvrstane u gram-pozitivne i u gram-negativne, što se temelji na njihovu izgledu kada se oboje na mikroskopskom stakalcu. Većinu slučajeva pneumonije uzrokuju pneumokoki i stafilokoki koji su gram-pozitivne bakterije. Gram-negativne bakterije kao što su Klebsiella i Pseudomonas uzrokuju pneumoniju koja spada među izrazito teške.

Gram-negativne bakterije rijetko inficiraju pluća zdravih odraslih osoba. Češće inficiraju malu djecu, starije osobe, alkoholičare i ljude sa hroničnim bolestima, naročito sa nenormalnostima imuno sustava. Gram-negativne infekcije su često stečene u bolnici ili sanatoriju.

Gram-negativne bakterije mogu brzo razoriti plućno tkivo tako da gram-negativna pneumonija brzo poprima teški oblik. Česti su povišena temperatura, kašalj i zaduha. Iskašljani sadržaj može biti gust i crvene boje i čvrstoće želea od ribizla.

Zbog ozbiljnosti infekcije oboljelog se u bolnici intenzivno liječi antibioticima, dodatnim kisikom i intravenskim tekućinama. Ponekad osobu treba staviti na inspirator. Unatoč dobivanja najbolje terapije od gram-negativne pneumonije umire 25-50% ljudi.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627620
Trenutno aktivnih Gostiju: 41 
Home Medicina od A do Ž Pulmologija PNEUMONIJA UZROKOVANA GRAM-NEGATIVNIM BAKTERIJAMA