Vaš Doktor

PNEUMONIJA UZROKOVANA SA HEMOPHILUS INFLUENZAE

E-mail Ispis PDF

Hemophilus influenzae je bakterija. Unatoč svom imenu, to nije virus influence koji uzrokuje gripu. Sojevi hemofilusa influence tipa B su najštetniji sojevi i uzrokuju teške bolesti uključujući meningitis, epiglotitis i pneumoniju, obično u djece dobi ispod 6 godina. Međutim, zbog rasprostranjene primjene cjepiva protiv hemofilusa influence tipa B, teška bolest uzrokovana tim organizmom postaje rjeđa. Pneumonija je češća među starosjediocima Amerike, Eskimima, crncima, ljudima sa bolešću srpastih stanica i ljudima sa poremećajem imuno sustava. Mnogi su takvi slučajevi uzrokovani drugim sojevima nego što su oni koji se koriste za cjepivo protiv hemofilusa influence tipa B.

Znakovi infekcije uključuju šmrcanje i curenje iz nosa nakon čega slijede simptomi tipični za pneumoniju, kao što su povišena temperatura, kašalj sa stvaranjem iskašljaja i zaduha. Često postoji tekućina u pleuralnom prostoru (prostor između plućnih marama koje prekrivaju pluća) i takvo se stanje naziva pleuralni izljev.

Cijepljenje tipom B soja Hemofilusa influence preporučuje se svoj djeci. Cjepivo se daje u tri navrata, u dobi od 2, 4 i 6 mjeseci. Za liječenje pneumonije uzrokovane tipom B Hemofilusa influence koriste se antibiotici.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627472
Trenutno aktivnih Gostiju: 28 
Home Medicina od A do Ž Pulmologija PNEUMONIJA UZROKOVANA SA HEMOPHILUS INFLUENZAE