Vaš Doktor

PLEURITIS

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje

Uvod
Pleuritis je upala pleure, razvija se kada neki činioc (obično virus ih bakterija) nadražuje pleuru što ima za posljedicu upalu. U pleuralnom prostoru se može nakupljati tekućina (pleuralni izljev) ili se tekućina ne nakuplja (suhi pleuritis). Nakon što upala prestane, plućna marama (pleura) može poprimiti normalan izgled ili može doći do stvaranja priraslica što dovodi do međusobnog sljepljenja pleuralnih opni.

Simptomi i dijagnoza
Najčešći simptom pleuritisa je bol u prsnom košu koja obično počinje naglo. Bol se očituje od nejasnog lošeg osjećanja do jake probadajuće boli. Može se osjetiti samo kada osoba duboko diše ili kašlje ili je osjeća neprestano, ali se može pogoršati dubokim disanjem ili kašljanjem. Bol nastaje zbog upale vanjskog pleuralnog sloja i obično se osjeća na zidu grudnog koša desno iznad mjesta upale. Međutim, bol se može osjećati i samo u trbuhu ili vratu i ramenima kao refleksna bol.

Disanje može biti ubrzano i plitko zbog toga što duboko disanje uzrokuje bol. Mišići se na bolnoj strani pomiču slabije nego na normalnoj. Ako se nakupi velika količina tekućine, pleuralni slojevi se mogu odvojiti pa bol prestane. Velike količine tekućine mogu uzrokovati poteškoće pri disanju kod proširivanja jednog ili oba plućna krila što dovodi do disajnog distresa.

Budući daje bol tako specifična, liječnik pleuritis često lako dijagnosticira. Upotrebom stetoskopa liječnik može čuti krešteći zvuk trljanja koji se zove pleuralno trenje. Čak ako rtg grudnog koša i ne pokaže pleuritis, može otkriti prelom rebara, dokaz za plućnu bolest ili malu nakupinu tekućine u pleuralnom prostoru.

Liječenje
Liječenje pleuritisa ovisi o pojedinom uzroku, npr. ako je uzrok bakterijska infekcija, propisuju se antibiotici. Ako je uzrok virusna infekcija, infekciju ne treba liječiti. Ako je uzrok autoimuna bolest, samo liječenje bolesti često omogući da se pleuritis povuče.

U smanjivanju boli u prsnom košu bez obzira na uzrok pleuritisa obično pomažu analgetici kao što su acetaminofen ili ibuprofen. Bol jače ublažavaju kodein i ostali narkotici, ali oni potiskuju kašljanje, što nije dobro, jer duboko disanje i kašljanje pomažu u sprječavanju upale pluća. Zbog toga kada disanje postane manje bolno, osobu sa pleuritisom se potiče da duboko diše i kašlje. Kašljanje može biti manje bolno, ako osoba ili neko ko joj pomaže pridržava jastuk čvrsto prema dijelu grudnog koša koji boli. U ublažavanju teške boli u prsima pomaže zamotavanje cijelog grudnog koša u široke neadhezivne elastične zavoje. Međutim, zamotavanje grudnog koša smanjuje pokrete za vrijeme disanja što povećava opasnost od upale pluća.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627665
Trenutno aktivnih Gostiju: 40 
Home Medicina od A do Ž Pulmologija PLEURITIS