Vaš Doktor

BOLESTI USTA

E-mail Ispis PDF

Kad je zdrava, površina usta (oralna sluznica) je crvenkastoružičasta, a desni koje tačno prijanjaju oko zuba su blijedoružičaste boje. Gornji dio usta (nepce) je podijeljen na dva dijela. Prednji dio ima nabore i tvrd je (tvrdo nepce), stražnji je dio relativno gladak i mekan (meko nepce).

 

Unutrašnje i vanjske površine usana su jasno odvojene vlažno-suhom granicom (žuto-crvena), vanjska površina je slična koži, dok je unutrašnja površina vlažna sluznica. Normalno jezik nije gladak, na površini se nalaze sićušne izbočine (papile) koje sadrže okusne pupoljke.

 

Usta mogu zahvatiti lokalna stanja (stanja koja pogađaju samo posebno područje tijela), kao što su neke infekcije i ozljede. Isto tako, sistemne bolesti (bolesti koje pogađaju cijelo tijelo) kao što su šećerna bolest, AIDS i leukemija mogu uzrokovati promjene u ustima. Ponekad se prvi znaci tih bolesti pojavljuju u ustima i prepoznaje ih stomatolog.

 

 

Stanja koja se mogu razviti u ustima uključuju različite ranice i izrasline kao što su afte i karcinomske izrasline. Osim toga površina (sluznica) usta i nepca može pokazivati određene promjene u boji. Ostali problemi uključuju zadah iz usta i poremećaje pljuvačne žlijezde.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24611660
Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Home Medicina od A do Ž Stomatologija BOLESTI USTA