Vaš Doktor

BOLESTI USTA - Aphtae (Afte)

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi • Dijagnoza i liječenje

 

Uvod

Afte su male, bolne rane koje se pojavljuju unutar usta. Uzrok im je nepoznat, ali čini se da ulogu ima stres, npr. student može dobiti afte tokom zadnje sedmice ispita. Afte se pojavljuju kao okrugle bijele tačke sa crvenim rubom. Afte se gotovo uvijek stvore na mekom, opuštenom tkivu posebno na unutrašnjosti usne ili obraza, na jeziku ili mekom nepcu, a ponekad i u grlu. Male afte (manje od 1,25 mm) često se pojavljuju u skupinama od dvije ili tri i općenito nestaju same od sebe u roku 10 dana ne ostavljajući ožiljke. Veće su afte rjeđe, mogu biti nepravilno oblikovane, liječenje može potrajati sedmicama i često ostavljaju ožiljke.

 

Simptomi

Glavni simptom je bol, često jača nego što bi se moglo očekivati od nečeg tako malog. Bol koja traje

4-10 dana, pogoršava se ako jezik afte trlja ili ako osoba jede vruću ili začinjenu hranu. Teške afte mogu uzrokovati povišenu temperaturu, otok vratnih limfnih čvorova i općenito osjećaj slabosti. Mnogi ljudi koji dobiju afte dobivaju ih ponovo, možda jedan ili više puta godišnje.

 

Dijagnoza i liječenje

Doktor ili zubni doktor prepoznaje afte po njihovu izgledu i boli koju uzrokuju. Ipak, aftama mogu nalikovati ranice uzrokovane virusom herpesa simpleksa.

 

Liječenje se zasniva na ublažavanju boli, dok afte same ne prođu. Anestetik kao što je lidokain u viskoznom stanju može se primijeniti na afte ili koristiti u sredstvu za ispiranje usta. Taj anestetik ublažava bol za nekoliko minuta i može smanjiti bol kod hranjenja, iako doduše može i oslabiti okus kod osobe.

 

Za oslobađanje od boli može se primijeniti i zaštitni sloj karboksimetil-celuloze. Ako osoba ima više afti, doktor ili zubni doktor može propisati tetraciklinsku otopinu za usta. Osoba u koje dolazi do opetovanog javljanja težih afti može čim se pojave nove afte koristiti tu otopinu za ispiranje usta.

 

Druga mogućnost liječenja, kauterizacija srebrnim nitratom, umrtvljuje nerve ispod afti. Ponekad, doktor ili zubni doktor propisuje kortikosteroidnu mast koja se nanosi neposredno na teže afte. U težim se slučajevima može propisati deksametazonsko ispiranje usta ili tablete prednizona.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24626942
Trenutno aktivnih Gostiju: 33 
Home Medicina od A do Ž Stomatologija BOLESTI USTA - Aphtae (Afte)