Vaš Doktor

BOLESTI USTA - Promjene boje sluznice usta

E-mail Ispis PDF

Ako osoba ima anemiju sluznica usta mogu biti blijeda umjesto normalno zdravo crveno- ružičasta. Ako se anemija liječi, normalna će se boja vratiti. Novo otkrivene promjene boje u ustima trebali bi pregledati zubni doktor ili doktor, budući da to može biti znak bolesti nadbubrežne žlijezde ili rak (melanom).

 

Bijela se područja mogu pojaviti bilo gdje u ustima i vrlo često su jednostavno naslage hrane koje se mogu očistiti. Ali ako je područje naborano i bolno te nakon čišćenja krvari, problem može biti gljivična infekcija (kandidijaza).

 

Bijela područja u ustima mogu biti i odebljani slojevi keratina, ta područja su nazvana leukoplakija. Žilavi protein, keratin, normalno zaštićuje vanjski sloj kože, ali ga se u malim količinama može naći i u sluznici usta. Ponekad se keratin može nakupljati u ustima, posebno u ljudi koji puše ili koriste duhan za šmrkanje ili žvakanje.

 

Pocrvenjena područja u ustima (eritroplakija) mogu se pojaviti kada se stanji sluznica usta kroz koju se naziru krvne žilice više nego je normalno. Bijela ili crvena područja mogu biti nekancerozna (benigna), prekancerozna ili kancerozna (maligna). Takva područja trebaju bez odgađanja pregledati zubni doktor ili doktor.

 

Osoba koja ima tanki čipkasti splet bijelih pruga (lihen planus) na unutrašnjoj strani obraza ili na strani jezika mogu također imati svrabljiv kožni osip. Lihen planus može uzrokovati bolne ranice, ali to stanje uglavnom ne izaziva nelagodu.

 

Tačkice koje su slične malim zrncima bijele prašine, okružene crvenim prstenom (Koplikove pjege), a pojavljuju se na unutrašnjoj strani obraza nasuprot stražnjim zubima, mogu biti prvi znak ospica.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613879
Trenutno aktivnih Gostiju: 53 
Home Medicina od A do Ž Stomatologija BOLESTI USTA - Promjene boje sluznice usta