Vaš Doktor

USNE - Promjene na usnama

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Veličina usana • Boja i površina usana

 

Uvod

Na usnama mogu nastati promjene u veličini, boji i površini. Neke su od tih promjena bezazlene, npr. sa starenjem usne postaju tanje. Druge promjene mogu ukazivati na medicinske probleme.

 

VELIČINA USANA

 

Oteknuće usana može izazvati alergijska reakcija. Tu reakciju može uzrokovati preosjetljivost na određene vrste hrane, lijekove, kozmetičke preparate ili nadražljivce iz zraka. Ipak, u najmanje pola slučajeva, uzrok ostaje nepoznat.

 

Oteknuće usana može uzrokovati nekoliko drugih stanja. Jedno naslijeđeno stanje, angioedem, uzrokuje ponavljano oticanje. I nenaslijeđena stanja, kao što je multiformni eritem, opekotine od sunca ili ozljeda, mogu uzrokovati otok usana. Određeni tipovi izrazitog povećanja usne mogu se smanjiti injekcijama steroida. Za druge tipove, da bi se popravio izgled, hirurški se može odstraniti višak tkiva usne.

 

Sa godinama usne postaju tanje. Mogu se povećati zbog kozmetičkih razloga koristeći kolagenske injekcije ili injekcije masti uzete sa nekog dijela tijela. Ipak, hirurgija usne ima određeni rizik da glatki rub oko vanjskih kutova usana postane iskrivljen.

 

BOJA I POVRŠINA USANA

 

Ljuštenje usana mogu potaknuti sunčeve zrake ili hladno, suho vrijeme. Isti učinak ima i alergija na ruž za usne, na pastu za zube, hranu ili pića. Nakon što se ukloni uzrok problema, usne se obično vraćaju u normalno stanje. Ponekad za zaustavljanje ljuštenja doktor može propisati kortikosteroidnu mast.

 

Posebno oštećenje od sunca može učiniti usne tvrdim i isušenim, naročito donju usnu. Crvene tačkice ili bijeli opnasti izgled označavaju oštećenje koje povećava vjerovatnost za kasniji rak. Taj tip ozbiljnijeg oštećenja suncem može se umanjiti zaštitom usana balzamom za usne, koji sadrži zaštitni faktor ili zasjenjivanjem lica od štetnih sunčevih zraka nošenjem šešira sa obodom.

 

Pjegice i nepravilno oblikovana smeđa područja (melanotičke pjege) su česte oko usana i mogu trajati godinama. Takve pojave ne bi trebale uzrokovati zabrinutost, ali male, razbacane smeđe-crne pjege mogu biti znak jednog nasljednog crijevnog oboljenja u kojem se u želucu i crijevima stvaraju polipi (Peutz-Jeghersov sindrom). Kawasakijev sindrom može uzrokovati sušenje i pucanje usana i crvenilo sluznice usta.

 

Zbog upale usana (heilitis), uglovi usta mogu postati bolni, nadraženi, crveni, napuknuti i ljuskavi. Gljivica (kandida) može rasti u uglovima usana čineći ih ranjivima. Heilitis može biti posljedica manjka vitamina B riboflavina u prehrani, ali je takav manjak u SAD rijedak.

 

U uglovima usana se mogu razviti okomiti nabori i nadražena koža, ako zubne proteze nisu u funkciji dobrog zagriza. Liječenje obuhvaća podešavanje funkcije ili zamjenu zubnih proteza.

 

Uzdignuto područje ili ranica sa tvrdim rubovima na usni mogu biti oblik kožnog raka.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613769
Trenutno aktivnih Gostiju: 37 
Home Medicina od A do Ž Stomatologija USNE - Promjene na usnama