Vaš Doktor

STOMATOLOŠKI PROBLEMI KOJI ZAHTJEVAJU HITNOST - Fraktura (prelom) vilice

E-mail Ispis PDF

Prelomljena čeljust uzrokuje bol i obično mijenja način na koji su zubi međusobno povezani. Često se usta ne mogu široko otvoriti ili skreću na jednu stranu kada ih se otvori ili zatvori. Većina preloma čeljusti se događa u donjoj čeljusti (mandibuli). Prelomi gornje čeljusti (maksila) mogu uzročiti dvostruke slike (jer su blizu hvatišta očnih mišića), neosjetljivost kože ispod oka (zbog ozljede nerva) ili nepravilnost facijalne (lične) kosti što se može osjetiti pomicanjem prsta uz ličnu kost.

 

Svaka ozljeda dovoljno jaka da uzrokuje prelom čeljusti može ozlijediti i vratnu kičmu, pa prije nego se počne liječiti prelomljena čeljust često se napravi Rtg vratne kičme da se isključi njeno oštećenje.

 

Udarac dovoljno snažan da prelomi čeljust može uzročiti potres ili krvarenje u lubanji. Ako osoba sumnja na prelom čeljusti, čeljust treba nepomično držati na mjestu zajedno sa zubima. Čeljust se može držati rukom ili bolje zavojem omotanim nekoliko puta ispod čeljusti pa preko vrha glave. Osoba koja omotava zavoj mora biti pažljiva da ne prekine disanje. Treba što je prije moguće zatražiti medicinsku pomoć, jer prelomi mogu uzročiti unutarnje krvarenje i suženje disajnog puta.

 

U bolnici se mogu gornja i donja čeljust spojiti žicom, povezane žicom ostaju tokom 6 sedmica da se omogući zarastanje kosti. Za to vrijeme osoba može piti tekućine samo slamkom.

 

Mnogi prelomi čeljusti mogu se hirurški popraviti pločicom (komad metala koji se pričvrsti u kost sa svake strane preloma), čeljust se imobilizira tokom samo nekoliko dana, nakon čega se nekoliko sedmica može jesti mekanu hranu.

 

U djece se neki prelomi čeljusti ne imobiliziraju. Umjesto toga u početku liječenja dopušta se ograničeno pokretanje, a normalna aktivnost za nekoliko sedmica. Osobi sa složenom fraktorom, onom koja se širi preko zuba ili njegova ležišta i otvara u zagađeno područje, kao što su usta, daju se obično antibiotici.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613724
Trenutno aktivnih Gostiju: 523 
Home Medicina od A do Ž Stomatologija STOMATOLOŠKI PROBLEMI KOJI ZAHTJEVAJU HITNOST - Fraktura (prelom) vilice