Vaš Doktor

RAK SLUZNICE USNE ŠUPLJINE

E-mail Ispis PDF

Kada se vlažna sluznica usne šupljine nadražuje dulje vrijeme, može se razviti plitka bijela mrlja koja se ne može ostrugati (leukoplakija). Oštećeno mjesto izgleda bijelo, jer je to zadebljani sloj keratina, istog materijala koji prekriva najveći dio kože i normalno ga ima manje na prevlaci usne šupljine.

 

Za razliku od drugih bijelih područja koja nastaju u ustima, obično od nakupina hrane, bakterija ili gljivica, leukoplakiju se ne može očistiti. Većina leukoplakija nastaje kao normalna zaštitna reakcija protiv daljnjeg ozljeđivanja. Međutim, u procesu nastajanja tog zaštitnog prikrivača neke stanice mogu postati kancerogene.

 

Upravo suprotno, crveno područje u ustima (eritroplakija) nastaje zbog stanjivanja sluznice usne šupljine. Područje izgleda crveno, jer se kapilare koje se nalaze ispod bolje vide. Eritroplakija je znatno opasniji preteča raka nego leukoplakija. Osoba sa bilo kakvim crvenim područjem u ustima treba potražiti doktora ili stomatologa.

 

Ulkus (rana) je rupa koja nastaje na sluznici usne šupljine kad dođe do prekida gornjeg sloja stanica pa se kroz taj sloj vidi tkivo koje se nalazi ispod njega. Ulkus se čini bijelim jer su u rupi propale (mrtve) stanice. Rane usne šupljine često nastaju kao posljedica ozljede tkiva ili nadražaja, npr. kad se nehotimice zagrize ili ogrebe unutrašnja strana obraza. Drugi su uzroci rane od čira i nadražujuće tvari kao što je acetilsalicilna kiselina (aspirin), koja se upire o desni. Nekancerozni ulkusi su redovno bolni. Ulkus koji ne boli a traje više od 10 dana može biti prekancerozni ili kancerozni pa ga doktor ili zubni doktor trebaju pregledati.

 

Osoba koja žvače duhan ili ga šmrče može razviti bijele izbrazdane nakupine na unutarnjoj strani obraza. Te se nakupine mogu razviti u verukozni karcinom.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627226
Trenutno aktivnih Gostiju: 80 
Home Medicina od A do Ž Stomatologija RAK SLUZNICE USNE ŠUPLJINE