Vaš Doktor

ANALIZA URINA

E-mail Ispis PDF

Rutinska analiza urina (pregled urina) uključuje hemijsku analizu za otkrivanje bjelančevina, šećera i ketona, te mikroskopsko ispitivanje za otkrivanje crvenih i bijelih krvnih stanica. Jednostavnim i jeftinim testovima koji se mogu izvršiti u službenom laboratoriju može se otkriti i izmjeriti nivo raznih tvari u mokraći. Ti se testovi izvode tako da se tanka plastična traka (test traka) impregnirana hemikalijama koje reagiraju sa tvarima koje se nalaze u mokraći, uroni u mokraću. Dodirom urina i hemikalija nanesenih na test traku dolazi do hemijskih reakcija koje se očituju promjenama boje na označenim dijelovima test trake. Te promjene boje (dobivene nijanse) uspoređuju se sa bojama na originalnoj kutiji i očitavaju se pripadajuće brojčane vrijednosti za pojedine parametre (krv, bjelančevine, šećer, ketoni u mokraći). Test trake za pregled urina koriste se rutinski.

•           PROTEINI (BJELANČEVINE) u mokraći (proteinurija) mogu se obično brzo otkriti test trakom, ali su koji put potrebne sofiscitarnije tehnike. Bjelančevine mogu biti stalan ili samo povremen nalaz u mokraći, ovisno o uzroku. Proteinurija je obično znak bubrežne bolesti, ali se može pojaviti normalno nakon velikog napora (opterećenja), npr. poslije trčanja maratona. Također se može pojaviti u rijetkom neškodljivom genetskom obliku nazvanom ortostatska proteinurija, kada bjelančevine nisu prisutne u mokraći nakon ustajanja ali se pojavljuju nakon dugotrajnijeg stajanja.

•           GLUKOZA (ŠEĆER) u mokraći (glikozurija) može se otkriti test trakom, a nalaz je vrlo tačan. Najčešći razlog je šećerna bolest. Ako se glukoza nastavi pojavljivati u mokraći nakon normaliziranja razine glukoze u krvi, problem je možda u nepravilnosti bubrega.

•           KETONI u mokraći (ketonurija) se mogu otkriti test trakom. Ketoni se stvaraju kada tijelo razlaže masti. Gladovanje, nekontrolirani dijabetes i koji put otrovanje alkoholom mogu stvarati ketone u mokraći.

•           KRV u mokraći (hematurija) se može otkriti test trakom ili mikroskopskom pretragom. Ponekad urin sadrži dovoljno krvi čineći mokraću crvenom ili smeđom.

•           NITRITI u mokraći (nitriturija) se također otkrivaju test trakom. Obzirom da razina nitrita raste sa prisustvom bakterija taj se test koristi za brzu dijagnozu infekcije.

•           LEUKOCITNA ESTERAZA (enzim nađen u nekim bijelim krvnim stanicama) u mokraći se može otkriti test trakom. Leukocitna esteraza je znak upale koja je najčešće posljedica bakterijske infekcije. Test može biti lažno negativan kad je urin vrlo koncentrirana ili sadrži glukozu, žučne soli, lijekove kao što je antibiotik rifampcin ili veliku količinu vitamina C.

•           ACIDITET (kiselost) urina se mjeri test trakom. Određene namirnice mogu povećati aciditet urina.

•           KONCENTRACIJA URINA (osmolalnost, specifična težina) može biti važna u dijagnosticiranju nepravilne bubrežne funkcije. Doktor može analizirati slučajni uzorak urina ili uraditi test bubrežne sposobnosti koncentriranja urina. U jednom takvom testu osoba ne pije vodu niti bilo koju drugu tekućinu 12-24 sata, a u drugom testu osoba primi injekciju vazopresina.  Nakon toga se izmjeri koncentracija urina. Normalno bi svaki test trebao pokazati visoko koncentriranu mokraću. Međutim, kod nekih bubrežnih bolesti urin je nenormalno razrijeđena.

•           SEDIMENT. Normalno, urin sadrži malen broj stanica i drugog otpada iz unutrašnjosti mokraćnog trakta. Osoba koja ima bolest mokraćnih puteva odbacuje više stanica koje stvaraju sediment ako se urin centrifugira ili taloži. Sediment se može ispitati pod mikroskopom i tako dobiti podatke o bolesti.

•           URINOKULTURA, u kojoj bakterije rastu u laboratorijskim uslovima, u mokraći se traže bakterije radi dijagnostike infekcije mokraćnih puteva. Potreban je nezagađeni uzorak urina iz mjehura koji se može dobiti metodom hvatanja čistog mlaza (prvi jutarnji srednji mlaz). Druge su metode uvođenje katetera kroz mokraćnu cijev u mjehur ili postavljanje igle kroz trbušni zid u mjehur (suprapubična iglena aspiracija).

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613859
Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Home Medicina od A do Ž Urologija ANALIZA URINA