Vaš Doktor

RAK PIJELONA I URETERA

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje i prognoza

Uvod
Rak se može razviti i u stanicama koje oblažu pijelon i uretere, kao što su tranziciocelularni karcinom, rak prelaznih stanica pijelona. Pijelon je dio bubrega  koji sakuplja mokraću i iz kojeg ona odlazi u uretere (uske cijevi koje vode mokraću do mokraćnog mjehura).
Simptomi i dijagnoza
Prvi simptom obično je krv u mokraći (hematurija). Ako urin ne može otjecati zbog neke zapreke, može uslijediti grčevita bol u slabini ili donjem dijelu trbuha.

Dijagnoza se postavlja uz pomoć intravenske ili retrogradne urografije. CT pomaže doktoru u razlikovanju između bubrežnog kamenca, tumora ili krvnog ugruška te može pomoći u prikazivanju koliko je tumor narastao. Mikroskopska pretraga urina može otkriti stanice raka. Ureteroskop ili nefroskop, uveden kroz mjehur ili kroz trbušni zid može se koristiti za prikazivanje i ponekad, čak i liječenje malih tumora.

Liječenje i prognoza
Ako se rak nije proširio, uobičajeno liječenje je hirurško odstranjenje bubrega i uretera (nefroureterektomija), te dijela mjehura. Međutim, u nekim okolnostima, npr. kada bubrezi ne rade dobro ili osoba ima samo jedan bubreg, bubreg se obično ne odstranjuje, jer bi tada osoba postala ovisna o dijalizi. Ako se rak proširio, koristi se kemoterapija, premda ovaj oblik raka ne odgovara na kemoterapiju baš jednako tako dobro kao rak mokraćnog mjehura.

Prognoza je dobra, ukoliko se rak nije proširio i ako se u potpunosti može hirurški odstraniti. Redovno se, nakon operacije, izvode kontrolne cistoskopije jer su ljudi koji su imali ovaj oblik raka izloženi povećanoj opasnosti od razvoja raka mjehura. Ako se rak mjehura otkrije u ranom stadiju, može ga se odstraniti cistoskopom ili liječiti lijekovima protiv raka koji se daju izravno u mjehur, na isti način kao što se liječi bilo koji oblik raka mokraćnog mjehura.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627678
Trenutno aktivnih Gostiju: 47 
Home Medicina od A do Ž Urologija RAK PIJELONA I URETERA