Vaš Doktor

RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Simptomi i dijagnoza • Liječenje i prognoza

Uvod
Procjenjuje se kako se svake godine u SAD otkrije oko 53.000 novih slučajeva raka mokraćnog mjehura. U muškaraca je oko tri puta češći nego u žena. Određene hemikalije se koncentriraju u urinu i uzrokuju rak. Najizraženiji pojedinačni faktor rizika je pušenje, a smatra se da je ono osnovni uzrok barem polovici svih novootkrivenih slučajeva. Hronični nadražaj koji nastaje kod shistosomijaze (parazitarne infekcije) ili kamenaca mokraćnog mjehura također čini ljude podložnijima raku mokraćnog mjehura, premda je nadražaj odgovoran za samo mali broj svih slučajeva.
Simptomi i dijagnoza
Na rak mokraćnog mjehura često se prvo posumnja kada uobičajena mikroskopska pretraga urina otkrije crvene krvne stanice. Međutim, urin može biti i golim okom krvav. Kasniji simptomi obuhvaćaju bol i pečenje tokom mokrenja te naglu, neizdrživu potrebu za mokrenjem.

Simptomi raka mjehura mogu biti jednaki onima kod infekcije mokraćnog mjehura (cistitisa), a oba se problema mogu i pojaviti istodobno. Na rak mjehura može se posumnjati i kada simptomi ne nestaju uprkos liječenju infekcije. Uobičajenom mikroskopskom pretragom urina ili drugim pretragama urina mogu se otkriti krv i gnojna tjelešca, a posebnim mikroskopskim pretragama (citologija) često se otkrivaju stanice raka.

Cistografija ili IVU (intravenska urografija) mogu pokazati nepravilnosti u obrisima mjehura, ukazujući na mogućnost postojanja tumora. UZ-om, CT-om ili MR-om mogu se također otkriti nenormalnosti mjehura, obično slučajno, prilikom dijagnostičke obrade poduzete zbog drugih poteškoća. Ako se bilo kojom od ovih pretraga otkrije izraslina, doktor pregledava unutrašnjost mjehura cistoskopom uvedenim kroz uretru, te odstranjuje uzorak svakog sumnjivog područja za mikroskopsku pretragu (biopsija). Ponekad se cijeli rak odstranjuje cistoskopom.

Liječenje i prognoza
Rak koji zahvaća samo sluznicu mjehura ili urasta samo u najpovršniji sloj mišića ispod površine, može se u potpunosti odstraniti pri cistoskopiji. Kod bolesnika se međutim, kasnije

često razviju nove izrasline, ponekad na istome mjestu ili, češće, negdje drugdje u mjehuru. Stopa ponavljanog javljanja površnog raka, og¬raničenog na sluznicu mjehura, može se smanjiti ponavljanim uvođenjem lijekova protiv raka ili BCG-iranjem (besežiranjem, cijepljenjem protiv tuberkuloze, čime se potiče imunološki sistem tijela) u mjehur, tokom cistoskopije, a nakon što se tumor odstrani. Ova uvođenja lijekova mogu poslužiti kao liječenje u osoba sa tumorima koji se ne mogu odstraniti tokom cistoskopije.

Rak koji urasta dublje u, ili kroz zid mjehura, ne može se u potpunosti odstraniti kroz cistoskop. On se obično liječi djelomičnim ili potpunim odstranjenjem mjehura (cistektomijom). Obično se odstranjuju i limfhi čvorovi toga područja kako bi se utvrdilo je li se rak proširio. Radioterapija (zračenje) samo, ili u kombinaciji sa kemoterapijom, ponekad dovodi do izlječenja raka.

Ako se mjehur mora u cijelosti odstraniti, treba se razmotriti način izvođenja urina van. Obično se urin usmjerava na otvor (stomu) učinjen na koži trbuha kroz dio stvoren od tankog crijeva, a zvan ilealnom petljom. Urin se zatim sakuplja u vrećicu izvan tijela.

Neki zamjenski načini izvođenja urina sve su češći i odgovaraju pojedinim bolesnicima. Ti se načini mogu svrstati u dvije skupine: ortotropni novi mjehur i trajni izvod na kožu. Kod oba, izrađuje se rezervoar od crijeva. Kod ortotropnog novog mjehura, rezervoar je povezan sa uretrom. Bolesnik nauči kako prazniti taj rezervoar opuštanjem mišića dna zdjelice i povećavajući pritisak u trbuhu, tako da urin prolazi kroz uretru na način vrlo sličan prirodnom. Većina bolesnika ostaju suhima tokom dana, no tokom noći javlja se određeni stepen inkontinencije. Kod trajnog izvoda na kožu, rezervoar je povezan sa otvorom na koži trbuha, nije potrebna vanjska vrećica, ali urin ostaje u rezervoaru sve dok ga bolesnik ne isprazni uvođenjem katetera kroz stomu u rezervoar, koji se prazni u pravilnim vremenskim razmacima tokom dana.

Rak koji je metastazirao treba liječiti kemoterapijom. Nekoliko je različitih kombinacija lijekova djelotvorno protiv ovog tipa raka, ali se samo mali broj bolesnika izliječi.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613691
Trenutno aktivnih Gostiju: 44 
Home Medicina od A do Ž Urologija RAK MOKRAĆNE BEŠIKE