Vaš Doktor

POVREDE I UPALE PENISA

E-mail Ispis PDF

Penis se može ozlijediti na nekoliko načina. Često se penis uhvati zatvaračem na hlačama, ali rez koji nastaje obično brzo zacijeli. Inficirani rez ili nadražaj liječi se antibioticima. Prekomjerno savijanje penisa u erekciji može uzrokovati bol, teško oštećenje tkiva koje kontrolira erekciju i poteškoće u spolnom odnosu. Penis se može djelomično ili potpuno prekinuti. Ponovno pričvršćenje je moguće, ali se rijetko povrate potpuni osjećaj i funkcija.

•           Balanopostitis je rasprostranjena upala glave penisa (glansa penisa) i prepucija. Upalu često uzrokuje gljivična ili bakterijska infekcija ispod prepucija neobrezanog penisa. Upala uzrokuje bol, svrbež, crvenilo, oteknuće, a konačno može dovesti i do strikture (suženja) uretre (mokraćne cijevi). Muškarci sa ovom upalom mogu kasnije razviti balanitis kserotiku obliterans, fimozu, parafimozu i rak.

•           Balanitis kserotika obliterans, hronična upala koja uzrokuje otvrdnuto bjelkasto područje blizu vrha penisa. Obično je uzrok nepoznat, ali može biti posljedica infekcije ili alergijske reakcije. Otvor mokraćne cijevi je često okružen tom tvrdom bijelom kožom koja konačno začepi tok mokraće i sjemena. Antibakterijske ili antiinflamatorne kreme mogu upalu izliječiti, ali često treba uretru ponovno otvoriti hirurškim putem.

•           Fimoza je skvrčavanje ili suženje prepucija. Stanje je normalno u novorođenčeta ili malog djeteta, ali obično nestaje u pubertetu bez liječenja. U starijih muškaraca fimoza može nastati zbog dugotrajnog nadraživanja. Kako se suženi prepucij ne može povući, mogu nastati smetnje pri mokrenju i seksualnoj aktivnosti Obično se liječi obrezivanjem (cirkumcizijom).

•           Parafimoza označava kada se povučeni prepucij ne može prevući preko glave penisa (glavića). Parafimoza se može izliječiti obrezivanjem.

Queyratova eritroplazija je jasno ograničeno crvenkasto, baršunasto područje koje se razvije na koži penisa, obično na bazi ili pri bazi glave penisa. Taj se poremećaj obično pojavljuje u neobrezanih muškaraca. Ako se ne liječi, područj može postati kancerogeno. Kako bi potvrdio dijagnozu doktor mora uzeti komadić kože za mikroskopsku pretragu (biopsija). Ouevratov eritroplazija se liječi kremom koja sadrži lijek fluorouracil. Kako to područje može postati kancerogeno doktor ga treba pregledati svakih nekoliko mjeseci tokom i nakon liječenja. Druga mogućnost liječenja je da doktor ukloni nenormalno tkivo.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24613778
Trenutno aktivnih Gostiju: 41 
Home Medicina od A do Ž Urologija POVREDE I UPALE PENISA