Vaš Doktor

PROSTATITIS

E-mail Ispis PDF

• Uvod • Dijagnoza i liječenje

Uvod
Prostatitis je upala prostate. Obično se uzročnik prostatitisa ne može otkriti, ali katkada se bakterijska infekcija širi u prostatu iz mokraćnog sistema. Infekcija prostate uzrokuje bol u preponama, području između penisa i anusa, te bol u leđima kao i drhtavicu i povišenu temperaturu. Muškarac također može imati hitan nagon na mokrenje i često mokriti, a u mokraći se može pojaviti krv (hematurija). Bakterijska infekcija se može širiti u skrotum, uzrokujući jaku nelagodu, oteknuće, crvenilo i izuzetno jaku bol, kad se to područje dotakne. Muškarac zbog boli može postati impotentan.

Prostatitis može nastati i zbog gljivične, virusne i protozoalne infekcije.

Dijagnoza i liječenje
Dijagnoza prostatitisa se obično temelji na simptomima i fizikalnom pregledu. Prilikom rektalnog pregleda prostata može biti otečena i osjetljiva na dodir. Katkada doktor može uzeti uzorak urina ili tekućine za kulturu masiranjem prostate prilikom pregleda.

Kada prostatitis ne uzrokuje infekcija, za ublažavanje simptoma preporučuju se vruće sjedeće kupke, povremena masaža prostate i česta ejakulacija (izbacivanje sjemena). Za ublažavanje boli može biti koristan neki od analgetika (paracetamol ili aspirin). Uzimanje sredstava za omekšanje stolice i pijenje mnogo tekućine može ublažiti simptome.

Kada prostatitis nastane zbog bakterijske infekcije, tokom 30-90 dana uzima se neki antibiotik na usta, kao što je trimetoprim-sulfametoksazol. Kraće uzimanje antibiotika može samo djelomično izliječiti infekciju i dovesti do hronične infekcije.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24615223
Trenutno aktivnih Gostiju: 54 
Home Medicina od A do Ž Urologija PROSTATITIS