Vaš Doktor

TORZIJA TESTISA

E-mail Ispis PDF

Torzija testisa je okretanje testisa na njegovom sjemenom snopu.

Zakretanje sjemenika posljedica je nekog nenormalnog razvoja sjemenog snopa ili opne koja prekriva sjemenik. Obično se pojavljuje u muškaraca između puberteta i oko 25. godine, međutim, može se javiti u bilo kojoj dobi. Zakretanje testisa može se javiti nakon naporne aktivnosti ili može nastati iz nekog nejasnog uzroka.

Odmah nastane jaka bol i oteknuće skrotuma uz mučninu i povraćanje. Doktor može dijagnosticirati stanje na temelju samog bolesnikova opisa simptoma i nalaza pri fizikalnom pregledu. Kao drugu mogućnost doktor može u svrhu dijagnosticiranja stanja koristiti radionuklidne scintigrame, međutim, rezultati pretrage nisu uvijek pouzdani. Često se daje prednost pregledu UZ-om u boji koji pokazuje i tkivo testisa i protok krvi kroz testis.

Zakrenuti sjemeni snop prekida krvnu opskrbu testisa, zato jedinu nadu da se sačuva testis pruža hirurški zahvat sa ciljem vraćanja snopa u normalan položaj unutar 24 sata od početka simptoma. Prilikom operacije obično se bolje pregleda i osigura drugi testis da se spriječi zakretanje na toj strani.

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627478
Trenutno aktivnih Gostiju: 31 
Home Medicina od A do Ž Urologija TORZIJA TESTISA