Vaš Doktor

INGVINALNA HERNIJA (Preponska kila)

E-mail Ispis PDF

Kod preponske kile crijeva prolaze kroz otvor u trbušnom zidu u preponski kanal (prolaz kroz koji ubrzo nakon rođenja testisi silaze iz trbuha u skrotum).

Kada je hernija posljedica toga što je otvor olabavio ili je slabiji nego što je normalno pri porodu, naziva se prirođena ili indirektna (neizravna) hernija. Kada crijeva probiju kroz dno preponskog kanala, poremećaj se naziva stečena ili direktna (izravna) hernija.

Kod bilo koje vrste preponske hernije, crijeva mogu prodrijeti prema dolje u skrotum, obično stvarajući bezbolno nabreknuće u preponi i skrotumu. Nabreknuće se može povećati kada muškarac stoji a smanjiti kada legne, jer sadržaj zbog svoje težine klizi prema natrag ili naprijed. Može se preporučiti hirurško popravljanje, ovisno o veličini hernije ili nelagodnosti koju uzrokuje. Ako je dio crijeva ukliješten u skrotumu može doći do prekida opskrbe krvlju pa taj dio crijeva može postati gangrenozan. U tom se slučaju poduzima hitna operacija da se izvuče crijeva iz preponskog kanala a otvor stisne kako se hernija ne bi ponovno pojavljivala.

 

 

Select Language

Pretraga

Statistika

Posjete Sadržajima : 24627614
Trenutno aktivnih Gostiju: 50 
Home Medicina od A do Ž Urologija INGVINALNA HERNIJA (Preponska kila)