Vaš Doktor

ULTRALJUBIČASTO ZRAČENJE

Ultraljubičaste (ultravioletne) zrake  mogu na nekim radnim mjestima (zavarivački radovi, metalurgija) prouzročiti oštećenja konjunktive i rožnice oka. Razvija se jaki blefarospazam i fotofobija sa suzenjem i osjećajem pečenja u očima. Na nezaštićenim dijelovima kože ultraljubičaste zrake mogu uzrokovati opekotine. Ultraljubičasto zračenje ima aktinički učinak na koži, pa se dugotrajna izloženost toj vrsti zračenja dovodi u vezu sa nastankom keratoza i karcinoma kože.

Najčešće se od nepovoljnog djelovanja ultraljubičastih zrakama oko radnika štiti zaštitnim naočalima. Optičke karakteristike tih zaštitnih naočala ovise o jakosti ultraljubičastog zračenja. Standard određuje optičke karakteristike zaštitnih naočala za zaštitu zavarivača, navodeći optičku gustoću koja je potrebna pri određenom intenzitetu ultraljubičastog zračenja.

Radna sposobnost i kontrolni pregledi
Osobe sa hroničnim bolestima konjunktive ne smiju raditi u izloženosti ultraljubičastim zrakama. periodični zdravstveni pregled obavlja se svakih 24 mjeseca i obuhvaća klinički pregled, laboratorijski minimum i kontrolu vidne funkcije (fakultativno pregled očne pozadine).
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 63 
Home Medicina rada ULTRALJUBIČASTO ZRAČENJE