Vaš Doktor

VIBRACIJE

• Uvod • Kontraindikacije za rad • Kontrolni pregledi • Ocjena radne sposobnosti
• Prevencija
Uvod
Oštećenja vibracijama nastaju pri rukovanju alatima na komprimirani zrak i rotirajućim alatom (upotreba motornih pila, zakivanje metala, razbijanje stijena, rudarski radovi, industrijska sječa drva itd.). Posljedice djelovanja vibracija očituju se promjenama na mekim tkivima i kostima (osteoporoza, male zone dekalcifikacije). Najčešće su zahvaćeni šaka, lakat i rame. Moguća su i oštećenja nerava, posebno ulnarisa i medijanusa, atrofija mišića, tendovaginitis i pojava Dupuvtrenove kontrakture. Česta su vaskularna oštećenja, znaci kojih su blijedilo ili cijanoza prstiju ruku, posebno pri istovremenoj izloženosti hladnoći (vazoneuroza, Raynaudov fenomen). Posljedica promjena na zglobovima i krvnim žilama su bolovi slični reumatskim i parestezije.

Posljedice poremećaja kapilarne i prekapilarne cirkulacije očituju se u nekoliko stadija:

  • vazomotorni (povećana osjetljivost na hladnoću - akrotermija i lagane parestezije);
  • vazospastički (snižena je temperatura prstiju i šake, povećano znojenje šake, akrocijanoza, gubitak finog osjeta u prstima, ispadanje predmeta iz ruku, jače izražene parestezije; provokacija hladnom vodom izaziva vazospazam;
  • vazoparalitički (bolovi u rukama, bijeli prsti). Čini se da je za nastanak oštećenja važna frekvencija vibracija; najopasnijim za pojavu vazoneuroza smatra se alat sa frekvencijom od 40 - 150 herca. Jednom nastale promjene ne mogu se izliječiti već naprotiv pokazuju tendenciju stalnoj progresiji.

Provokativni test hladnom vodom primjenjuje se za otkrivanje sklonosti vazoneurozi (uranjanjem ruku u ledenu vodu u oboljelih radnika razvit će se u roku od nekoliko minuta akrocijanoza).

Kontraindikacije za rad
Kontraindikacije za rad uz izloženost vibracijama su trudnoća, bolesti perifernih krvnih žila, hronične bolesti i deformiteti zglobova, preosjetljivost na buku, oštećenje sluha, Menierova bolest, epilepsija, psihoze, monopsija, glaukom, miopija alta, izražena slabovidnost, bolesti CNS-a.
Kontrolni pregledi
Periodični zdravstveni pregledi obavljaju se svakih 12 mjeseci i obuhvaćaju klinički pregled, laboratorijski minimum, spirometriju i audiometriju. Svakih 24 mjeseca izvodi se provokativni test hladnom vodom, a u radnika starijih od 40 godina i ekg. Fakultativno dolazi u obzir rtg zglobova, oscilometrija, digitalna pletizmografija, elektromiografija i otoioški pregled.
Ocjena radne sposobnosti
U početnim stadijima vibracijske bolesti potrebno je skraćenje dnevne izloženosti vibracijama, a u napredovalom stadiju treba radnika premjestiti na drugo radno mjesto. Teški oblici vibracijske bolesti sa organskim i generaliziranim promjenama dovode do potpunog gubitka radne sposobnosti.
Prevencija
Tehnička zaštita obuhvaća upotrebu alata sa takvom frekvencijom vibracija koje ne dovode do oštećenja, zaštita ruku rukavicama od materijala koji zadržava toplinu (debeli pust i slično) te alat sa držačima (npr. motorne pile sa grijanom drškom).
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 51 
Home Medicina rada VIBRACIJE