Vaš Doktor

NIKAL / KOSITAR

Nikal se kao i hrom često upotrebljava za zaštitu od korozije pa su galvanizacijski postupci jedan od profesionalnih izvora kontakta sa niklom. Upotrebljava se i za izradu elektroničkih aparata, kovanog novca, za proizvodnju baterija, za izradu visokokvalitetnih čelika te u industriji stakla, emajla i boja.

Nikal izaziva alergijski dermatitis sa svim karakteristikama takvog oštećenja. Udahnut u obliku para može oštetiti sluznicu disajnog trakta i konjunktivu oka. Posebno je otrovan spoj nikla i ugljen monoksida - niklov karbonil, udisanje kojeg dovodi do teškog toksičkog plućnog edema, jer je taj spoj izraziti plućni nadražljivac. U vezu sa profesionalnom izloženosti niklu dovodi se i pojava raka paranazalnih sinusa i pluća (spojevi nikla prema IARC-ovoj klasifikaciji spadaju u skupinu definitivno utvrđenih karcinogena).

U izloženosti niklu ne smiju raditi osobe preosjetljive na nikal, sa hroničnim bolestima disajnog trakta, bolestima kože i vidljivih sluznica.

Periodični zdravstveni pregledi obavljaju se svakih 12 mjeseci. Medicinski pregled obuhvata klinički pregled, laboratorijski minimum, spirometriju, a fakultativno dolazi u obzir alergološko testiranje. U lakšim slučajevima akutnog trovanja privremena radna nesposobnost traje 5-10 dana. Pojava alergijskih manifestacija zahtijeva prekid kontakta sa niklom kao i s drugim alergogenim i nadražujućim tvarima.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 66 
Home Medicina rada NIKAL / KOSITAR