Vaš Doktor

BAKAR I CINK

Bakar i cink su metali sa pretežno antigenim svojstvima kojima se najčešće pripisuje pojava tzv. ljevačke ili metalne groznice. Naime, udisanje dimova tih metala, a rjeđe i dimova niza drugih metala (npr. u ljevaonicama) ima za posljedicu nadražljivost sluznica gornjih disajnih putova, slatkast okus u ustima na što se nakon nekoliko sati nadovezuje osjećaj pritiska u prsnom košu, suh kašalj, osjećaj opće slabosti sa povišenom tjelesnom temperaturom. Takvo stanje potraje 6-12 sati nakon čega se radnik potpuno oporavi.

Nastanak simptoma tumači se unošenjem u organizam metalnih dimova koji se vežu na bjelančevine koje na taj način postaju tijelu strane (hapteni) pa se na njih stvaraju antitijela, tj. nastaje alergijska reakcija.

Kliničkim simptomima ljevačka groznica je vrlo nalik na influencu, ali su simptomi povišene temperature, tresavice, bolovi u kostima i zglobovima znatno kraćeg trajanja (svega nekoliko sati nakon čega se stanje spontano popravlja). Bolest obično ne zahtijeva liječenje što je sve razlog da se vrlo rijetko dijagnosticira.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 66 
Home Medicina rada BAKAR I CINK