Vaš Doktor

PLINOVI NADRAŽLJIVCI (amonijak, hlor i njegovi spojevi, nitrozni plinovi, fozgen)

Nadražljivci su plinovi koji pogađaju respiratorne sluznice gornjih, donjih ili i gornjih i donjih disajnih puteva, već prema tome jesu ili u vodi brzo topljivi ili nisu. U skupinu nadražljivaca koji se u vodi lako i brzo otapaju spadaju amonijak, hlor i njegovi spojevi, fluor, različiti suzavci, aldehidi i ketoni te sumporni dioksid. U skupini u vodi teško topljivih nadražljivaca najčešće se kao uzročnici trovanja nalaze dušikovi oksidi (nitrozni plinovi) i fosgen. Razlika u brzini topljivosti dovodi do razlike u njihovu podražajnom djelovanju.

Lako topljivi nadražljivci otapaju se odmah u kontaktu sa sluznicom oka i gornjih disajnih putova i izazivaju podražajne simptome konjunktiva, nosne sluznice i dušnika, katkada već u tako malim koncentracijama da, zbog odbrambenih reakcija organizma, u profesjonalnoj ekspoziciji i ne dolazi do dulje inhalacije i opasnijeg djelovanja. Čovjek, upozoren odbrambenim refleksima, napušta opasnu atmosferu, uz suzenje, kihanje, eventualno kašalj i stezanje u prsima pa se trovanja lako topljivim nadražljivcima vrlo rijetko događaju (samo ako nesretnim slučajem dođe do udisanja veće količine takvog nadražljivca). Teško topljivi nadražljivci uzrokuju mnogo blaže, gotovo neprimjetne podražajne simptome koji ne upozoravaju radnika na opasnost i on nastavlja radom sve dok se plin ne nakupi i otopi u dovoljnoj količini i u najdubljim disajnim puteovima - bronhiolima i alveolama.

Simptomi se pojavljuju nakon latencije (do desetak sati) pa se može dogoditi da radnik tek kod kuće nakon posla dobije teške simptome: substernalnu bol, tahikardiju, afoniju, laringospazam, hemoptou, teško disanje, što su znaci toksičkog plućnog edema zbog oštećenja alveolo-kapilarne membrane. Pri pružanju prve pomoći kod takvih je trovanja najvažnije osigurati potpuno mirovanje unesrećenoga, jer je snadbjevanje kisikom jako otežana zbog teško oštećenih pluća. Zato tokom transporta otrovanog u bolnicu treba paziti da bolesnik ne čini ni najmanji napor, čak ni promjenu položaja tijela. Liječenje se provodi kao i liječenje plućnog edema bilo koje etiologije, s opreznom primjenom kisika i kardiotonika, diuretika i hipertoničnih otopina te kortikosteroida radi sprječavanja teške kasne komplikacije - bronhiolitisa obliteransa.

U izloženosti plinovima nadražljivcima ne smiju raditi osobe sa hroničnim bolestima respiratornog trakta i sluznice oka, a prilikom izloženosti formaldehidu i osobe sklone alergijskim reakcijama.

Periodični zdravstveni pregledi obavljaju se svakih 24 mjeseca i uključuju klinički pregled, laboratorijski minimum, spirometriju.

Lakši oblici akutnog trovanja privremeno ograničavaju radnu sposobnost (10-15 dana) i ako se ne pojave komplikacije, radnik se može vratiti na posao. U težim oblicima akutnog toksičkog edema sa ili bez komplikacija, radna nesposobnost može trajati i nekoliko mjeseci. Takva osoba više ne smije doći u kontakt sa nadražljivcima respiratornog trakta. Isto to vrijedi i za sve osobe koje imaju trajni poremećaj u smislu respiratorne insuficijencije.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Home Medicina rada PLINOVI NADRAŽLJIVCI (amonijak, hlor i njegovi spojevi, nitrozni plinovi, fozgen)