Vaš Doktor

JEDNOSTAVNI ILI INERTNI ZAGUŠLJIVCI (ugljen dioksid, vodik, dušik, metan, etan, butan)

Oni ne stvaraju u tijelu nikakve spojeve, pa i nemaju pravog "toksičkog" učinka, osim što svojom prisutnošću u atmosferi manje ili više smanjuju parcijalni pritisak kisika. U tu skupinu spadaju CO2, vodik, dušik, metan, etan, butan. Njihovo djelovanje se, prema tome, očituje simptomima hipoksije do anoksije, brzina nastajanja kojih ovisi o stepenu i trajanju nestašice kisika, ali i o brzini kojom je ta nestašica nastala. Prilikom naglog udisanja čistog zagušljivca, nesvijest može nastati smjesta: unesrećeni pada kao pokošen i može umrijeti za nekoliko minuta. Naprotiv, ako se koncentracija kisika u zraku polako smanjuje zbog prisustva zagušljivca, unesrećeni prolazi kroz nekoliko stadija, od najprije jedva primjetljivih promjena, do prestanka disanja i rada srca.

U prvom stadiju (kad se koncentracija kisika smanji od normalno 21% na 16-12%) dolazi do produbljivanja disanja i povećane frekvencije pulsa. Sposobnost ispravnog prosuđivanja i koncentracija je smanjena. Donekle je poremećena kordinacija za fine kretnje (upravljanje motornim vozilom, pisanje).

U drugom stadiju (kisik smanjen na koncentraciju od 14-10%) pogođeni su viši moždani centri. Svijest još nije poremećena, ali je prosuđivanje neispravno. Nastaje Cheyne-Stokesov tip disanja.

U trećem stadiju (koncentracija kisika 10-7%) dolazi do mučnine i povraćanja. Unesrećeni gubi sposobnost izvršenja bilo kakve jače mišićne kretnje i postaje potpuno nepokretan. Nakon toga slijedi konfuzno stanje i gubitak svijesti.

U četvrtom stadiju (ispod 7% kisika u zraku) disanje se sastoji samo od nepravilnog hvatanja zraka, uz apneju sve duljeg trajanja. U tom stadiju mogu se pojaviti i toničko-kloničke konvulzije koje prethode nastanku smrti.

Princip pružanja prve pomoći i liječenja je što prije ukloniti otrovanog iz opasne atmosfere i ako unesrećeni ne diše, uspostaviti normalno disanje primjenom umjetnog disanja. Ako je i srce prestalo raditi, treba primijeniti vanjsku masažu srca. Kad god je to moguće, treba davati kisik. Prijeko je potrebno mirovanje otrovanog i utopljavanje.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 260 
Home Medicina rada JEDNOSTAVNI ILI INERTNI ZAGUŠLJIVCI (ugljen dioksid, vodik, dušik, metan, etan, butan)