Vaš Doktor

ALERGIJSKI ALVEOLITIS (Farmerska pluća)

• Uvod • Kontraindikacije • Periodični pregledi • Radna sposobnost

Uvod
Organski aerosoli vrlo malog promjera mogu udisanjem dospjeti do alveola i izazvati u njima reakciju preosjetljivosti tipa III, koja se naziva alergijski alveolitis. To su različite prašine biljnog i životinjskog porijekla koje sadrže spore različitih plijesni. Najprije je to stanje uočeno u poljoprivrednika koji su bili u kontaktu sa vlažnim pljesnivim sijenom i koji su dobili promjene na plućima poznate pod nazivom farmerska pluća.

Simptomi bolesti su kašalj, otežano disanje uz povišenu temperaturu, povišenu temperaturu, slabost i gubitak težine. U krvi se može dokazati povišeni titar specifičnih precipitina, a testiranjem ekstraktom prašine kojoj je radnik izložen može se na koži izazvati kasna reakcija (crvenilo i urtika na mjestu primjene 3-6 sati nakon aplikacije antigena). U kasnijem toku bolesti, nakon katkad i višemjesečnog razdoblja u kojem akutni simptomi bolesti nestaju, u plućima se stvara vezivno tkivo što može trajno poremetiti plućnu funkciju na sličan način kao što je poremećuje fibroza izazvana anorganskim prašinama.

Plućni funkcionalni testovi pokazuju u takvih radnika smanjene vrijednosti vitalnog kapaciteta, a može se dokazati i otežan prolaz kisika kroz alveolo-kapilarnu membranu. Takve promjene opisane su i u radnika u proizvodnji piva (pljesnivi ječam), u uzgajivača gljiva (plijesni sa gljivarskog gnojišta), u radnika u siranama (skidanje pljesnive kore sira) te u uzgajivača ptica i peradi (pljesniva prašina životinjskih izmetina). Ako promjene pluća kod takvih oštećenja nisu jako uznapredovale, u liječenju se s uspjehom primjenjuju kortikosteroidi.

Kontraindikacije za rad sa organskim prašinama
Kod izloženosti organskim prašinama ne smiju raditi osobe s hroničnim bolestima disajnih organa i oka, specifičnom preosjetljivošću (atopičari, bronhalni hiperreaktori), osobe sa jačim deformitetima nosnog septuma i toraksa, te osobe s monopsijom.
Periodični zdravstveni pregled
Obavljaju se svaka 24 mjeseca i obuhvaćaju klinički pregled, laboratorijski minimum, spirometriju, elektrokardiogram, a fakultativno i alergološko testiranje, Astrandov test i rtg pluća.
Radna sposobnost
Osoba oboljela od bronhopneumopatije nije sposobna za rad u kontaktu sa agensima na koje je utvrđena osjetljivost. Istovremeno treba izbjegavati i izloženost srodnim tvarima zbog mogućnosti unakrsne senzibilizacije. S obzirom na hiperreaktivnost disajnih puteva, takve osobe ne bi smjele raditi u izloženosti bilo kojim respiratornim štetnostima (npr. prašine, iritansi). Ako su neuspješno provedeni rehabilitacijski postupci i medikamentozno liječenje, a posebno ako postoje znaci hroničnog plućnog srca, osobu treba svrstati u I. kategoriju invalidnosti.
 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 41 
Home Medicina rada ALERGIJSKI ALVEOLITIS (Farmerska pluća)