Vaš Doktor

PROFESIONALNI MALIGNI TUMORI

• Uvod • Maligni tumori kože • Maligni tumori disajnih puteva
• Maligni tumori uro trakta
Uvod
Profesionalne neoplazme su bolesti koje se pojavljuju u ljudi koji tokom obavljanja svog zanimanja dolaze u dodir sa različitim, karcinogenima. Profesionalni karcinom skrotuma prvi puta je opisan kod dimnjačara 1775. godine, a kasnije je potvrđeno da bitumen i mineralna ulja uzrokuju istu pojavu. Danas se sve češće registriraju profesionalne neoplazme, i to djelomično zbog prosječno duljeg trajanja života i zbog češćeg i trajnijeg kontakta sa novim karcinogenim tvarima i energijama.

Profesionalni maligni tumori po svojoj kliničkoj slici u potpunosti odgovaraju tumorima koji nisu izazvani profesionalnim agensima. Tri su najvažnije lokalizacije zloćudnih profesionalnih tumora: koža, disajni i mokraćni trakt. U pravilu bolest nastaje na onim mjestima gdje određeni karcinogen ima najduži i najintenzivniji kontakt sa tkivom. Nijedan od poznatih profesionalnih karcinogena ne uzrokuje razvoj malignog tumora nekog posebnog histološkog tipa.

MALIGNI TUMORI KOŽE

Karcinogeni učinak na koži može izazvati niz tvari. Ti su karcinomi obično lokalizirani na očnim kapcima, obrazima, bradi, iza uha, na vratu, rukama, skrotumu i bedrima. Latentno razdoblje može trajati i nekoliko godina. Tvari koje su inkrimirane najčešće su smola, katran, različita ulja, bitumen i asfalt, arsen, radij, ultraljubičasto i različita jonizantna zračenja. Za razvoj profesionalnih malignih tumora kože često je od osobitog značenja fotosenzibilizacija koju izazivaju različiti produkti destilacije kamenog uglja i nafte (npr. antracen, smole, parafini, ulja).

MALIGNI TUMORI DISAJNIH ORGANA

Promjene u smislu nastajanja malignih tumora disajnih organa pripisuju se danas najviše vlaknima azbesta, arsenu, katranu, spojevima hroma, nikla, radona i berilija. Od organskih prašina navodi se prašina drveta. Tumori se mogu pojaviti u plućnom parenhimu, bronhima, pleuri, u nosnoj šupljini i paranazalnim sinusima.

MALIGNI TUMORI URINARNOG TRAKTA

Tvari koje se najčešće povezuju s nastankom tumora mokraćnih puteva su aromatski amini. Ugroženi su radnici u proizvodnji sintetskih boja. Opasna je izloženost trima intermedijarima boja (1-naftilamin, 2-naftilamin i benzidin). Ustanovljeno je povišenje incidencije tumora u proizvodnji boje auramina i magente. U takvoj izloženosti opažen je povećan rizik nastanka tumora mokraćnog mjehura, uretera i pijelona.

MALIGNI TUMORI OSTALIH ORGANA

Razvoj malignih tumora jetre pripisuje se djelovanju arsena, vinilhlorid monomeru i nekim, radioaktivnim elementima koji se selektivno kumuliraju u jetri.

Maligni tumori kosti opisani su kao, npr., sarkom kostiju pri unošenju radioaktivnih tvari u organizam te osteosarkom u izloženosti beriliju.

Promjene u krvotvornim organima opisane su kao leukemija uzrokovana benzenom i radioaktivnim zračenjem.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 117 
Home Medicina rada PROFESIONALNI MALIGNI TUMORI