Vaš Doktor

PSIHOSOCIJALNI FAKTORI RADNOG MJESTA

Psihosocijalni faktori mogu utjecati na više organa ili organskih trakta istovremeno (nastanak želučanog i duodenalnog ulkusa i hipertenzije), ali se njihovi najčešći učinci odražavaju u obliku psihičkih tegoba.

Stres na radnom mjestu uzrokom je 5-10% psihičkih tegoba i psihosomatskih bolesti radne populacije. Među najranije psihosocijalne rizične faktore mogu se ubrojiti kvantitativno ili kvalitativno preopterećenje u toku rada koje smanjuje motivaciju i samopoštovanje: prelagan posao - repetitivni, rutinski rad koji primjenom moderne tehnologije postaje sve češći; nejasna organizacija posla i konflikti. Migracija je ipak najsnažniji tip stresa.

Utjecaj rada u smjenama je također odavno uočen: promjena bioritma utječe na temperaturu tijela, metaboličke procese, nivo šećera u krvi te poremećuje ritam sna, smanjuje apetit, oštećuje rad probavnog trakta što može imati za posljedicu pojavu peptičkog ulkusa.

Osobe koje brzo regiraju na trenutne i nepredviđene situacije pate češće od visokog stepena psihičkih napetosti, a za neka se zvanja upravo traže takve osobe: kontrolori zračnog prometa, policajci, čuvari zatvora, vozači koji voze noću.

Profesionalni stres i navika pušenja cigareta u korelaciji su kao i pijenje kave i alkoholnih pića. Pušenje cigareta pridonosi nastanku nespecifičnih hroničnih respiratornih bolesti, karcinoma pluća, karcinoma mokraćnog mjehura, nesreća na radu i izvan radnog mjesta te povećanih izostanaka sa posla zbog bolesti, apsentizma.

Problemi vezani uz prekomjerno pijenje alkohola ne uključuju samo pojedinca - alkoholičara sa njegovim tegobama. Takav zaposleni ima na poslu puno više zdravstvenih i socijalnih problema: uz porast navedenih bolesti i veći apsentizam, ima smanjenu produktivnost, češće međuljudske sukobe. U velikim razvijenim zemljama više od 5% radne populacije su alkoholičari, što smanjuje produktivnost oko 25%.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 133 
Home Medicina rada PSIHOSOCIJALNI FAKTORI RADNOG MJESTA