Vaš Doktor

VIDEOTERMINALI

Komercijalna primjena videoteminala započela je unazad četrdeset godina. Opisani su zdravstveni utjecaji na vid, mišićno-koštano-zglobni sistem i kožu, te psihičke smetnje kao posljedica stresa i umora.

Očne smetnje, kao što su umor očiju, podražaj oka, suhoća konjunktiva, osjećaj boli i pijeska u očima smatraju se posljedicom duge izloženosti radnika blještanju i titranju ekrana. Zbog vidnih napora preporučuje se da se rad na videoterminalima obavlja sa prekidima: nakon jednoga sata rada valja uzeti 10 minuta odmora.

Smetnje mišićno-koštanog sistema pri radu na videoterminalima uzrokovane su nepovoljnim ergonomskim rješenjima radnih mjesta pa je u njihovoj prevenciji nužno prihvatiti postojeće ergonomske preporuke za izbor opreme, uređenje radnih mjesta i poboljšanje radne okoline.

Fotosenzitivni oblik epilepsije razmjerna je rijetkost, međutim 50% osoba sa takvim oblikom epilepsije navodi kako su prve napade imali za vrijeme gledanja televizije. Poradi toga je one koji imaju potvrđeni fotosenzitivni oblik epilepsije potrebno poslati na neurološku obradu prije nego što se zaposle na videoterminalima.

Psihičke smetnje koje su posljedica stresa i umora pri radu na videoterrninalima, pojavljuju se zbog brojnih repetitivnih pokreta, povećane pozornosti koju zahtijeva rad na terminalu, dakle većeg stepena odgovornosti uz istovremeno ograničenje socijalnih kontakata.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 42 
Home Medicina rada VIDEOTERMINALI