Vaš Doktor

NISTAGMUS RUDARA

• Uvod • Vrste obolenja • Dijagnoza • Funkcionalne karakteristike • Prognoza
• Radna sposobnost
Uvod
Brzi uzastopni pokreti očiju koji se javljaju spontano kod jamskih radnika u vidu kloničnih grčeva.

Vrste obolenja
Nastaje u rudara kao poljedica dugogodišnjeg rada u jami. Postoji više hipoteza o etiologiji (položaj tijela - glave pri radu, metan, slabija osvjetljenost, itd.).

Dijagnoza
Jamski radnik pri prvoj pojavi nistagmusa zapaža bljesak pri posmatranju sijalica. Zatim nastupa glavobolja, fotofobija, vrtoglavica, drhtanje glave i tijela. U prvom stadijumu nistagmus može da se dijagnostikuje samo u radno vrijeme, kasnije i preko cijelog dana. Može da se provocira određenim dražima; tama, napori tijela, savijanje i vrtenje glavom i pod dejstvom alkohola i jakog svjetla.

Po pravilu nastaje u gornjem polju pogleda, kod težih obolenja pojavljuje se i kod pogleda pravo ili čak pri pogledu nadole. Polje u kom se pojavljuje nistagmus zove se polje nistagmusa.

Pokreti oka se odlikuju veoma brzim nistagmusom, kao kod klatna. Frekvenca se kreće između 180-400 pokreta u minutu. Može da bude u horizontalnom, vertikalnom ili kosom pravcu. Oblik nistagmusa može da se mijenja u toku bolesti. Ako je pravac nistagmusa oba oka isti, govorimo o asociranom nistagmusu (Jaensh) a u slučaju da je različit ili čak suprotan, označavamo ga kao disociran. Drhtanje kapaka, glave i tijela često prati nistagmus. Drhtanje glave je suprotno nistagmusu. Nistagmus pored običnog kliničkog posmatranja može da se registruje i   nistagmografski.

Funkcionalne karakteristike
Oštrina vida se smanjuje i to znatno kod jako izraženog nistagmusa. U fazi mirovanja kada nistagmus nije izražen, oštrina vida je normalna.

Prognoza
Prognostičke karakteristike nistagmusa su dobre i u najvećem broju slučajeva poslije uklanjanja sa radnog mjesta i odgovarajuće terapije dolazi do restitucije. Veoma je teško samo na osnovu kliničke slike ocijeniti da li je jedan nistagmus težak ili lak. Odgovor može da se dobije samo tokom vremena, zavisno od toga da li nastupa restitucija ili ne.

Pri prijemu u službu radnika koji treba da rade na radnim mjestima gdje se može očekivati nastanak nistagmusa, treba vršiti provokativne testove na nistagmus. Svi oni koji inkliniraju nistagmusu nisu sposobni za takva radna  mjesta.

Posljednjih nekoliko decenija sve se rijeđe dijagnostikuje »nystagmus minorum« jer su uslovi rada u jamama daleko bolji.

Pri pojavi nistagmusa i u najmanjem stepenu radnik treba odmah da se privremeno ukloni sa radnog mjesta.

Radna sposobnost
Na samom početku radna sposobnost skoro uopšte nije umanjena, Radna sposobnost konačno može da se  ocijeni - trajno tek poslije perioda rehabilitacije.

Osobe kod kojih je registrovan nystagmus minorum više nisu sposobne za jamski rad.

 

Select Language

Pretraga

Trenutno aktivnih Gostiju: 59 
Home Medicina rada NISTAGMUS RUDARA